Na de vijfde ronde is er nog altijd eén koploper. Maar de lijstaanvoerder van gisteren, Peter Prohaszka (op bijgaande foto van Maaijveld links op het eerste livebord), verloor van voormalig wereldkampioen onder 16 jaar Deep Sengupta. De Hongaar overzag in de tijdnoodfase een matwending. De grootmeester uit India is nu de enige in het veld met 4,5 punt. Dankzij winstpartijen van Erik van den Doel, Artem Iljin, Predrag Nikolic en Sethuraman (hij versloeg op rappe wijze de Leidse meester Fred Slingerland) volgt er nu een groepje grootmeesters met 4 punten.

In de bar werd met veel interesse gekeken naar de Engelse confrontatie tussen Yang-Fan Zhou en titelverdediger David Howell, die maar moeizaam op gang komt. Opnieuw probeerde Howell ijzer met handen te breken, maar meester Zhou kwam goed voorbereid aan tafel en had na twintig zetten meer speeltijd dan bij het begin. Howell daarentegen verbruikte veel tijd en moest uiteindelijk met remise genoegen nemen. De dagprijs (collectors-item LCT T-shirt) ging dit keer naar Eric van ‘t Hof, want hij was zo sportief om toch nog naar het denksportcentrum te komen, nadat zijn tegenstander Willy Hendriks zich wegens droeve familieomstandigheden moest terugtrekken. Woensdag 17 juli is een rustdag in het toernooi.

Op donderdag 18 juli gaat het evenement verder met op het eerste bord de clash tussen koploper Sengupta en de Bosnische Leiderdorper Nikolic. Maar ook de overige top live-borden met onder meer Iljin vs Epishin, Van Den Doel vs Prohaszka, Zaragatski vs Sethuraman en de jonge LSG´er Arthur Pijpers – die goed op koers ligt voor een meesternorm – mag tegen een ongetwijfeld getergde Howell het vege lijf zien te redden.

(JB)