ProhaszkaIn de vierde ronde van de Leiden Chess Tour  is er één speler met de volle 100% score uit het kopgroepje van vier gedemarreerd: IGM Peter Prohaszka (Hon). Hij versloeg in de vierde ronde op leuke wijze IGM Ramil Hasangatin (Rus). Epishin vs BeyZie de partij op onze site in de PGN-notatie (onder de live button) om dat vervolgens in uw favoriete viewer te bekijken. Het groepje achter de Hongaar met een half punt minder bestaat uit IGM Vladimir Epishin, IGM Deep Sengupta en IM Ilja Zaragatski. Voor de Rus Epishin is dit het moment van de waarheid (vandaag ronde 5), want door zijn bye in de eerste ronde heeft hij nog niet echt een vuurproef (lees: titelhouders) gehad. Hoewel hij eerder tegen het 20-jarige regiotalent Vincent Blom was ontsnapt. Op bijgaande foto rechts van dit keer Juudster – waarbij beiden een bril/oogprobleem verdoezelen door erover heen te kijken – ‘yes mister Bey, I will do my best but its a strong tournament..‘.

Harro WeilandOok titelverdediger David Howell likte zijn wonden van zijn klok nul in de vorige ronde en won van de kersverse NOSBO-kampioen Bert van der Marel. Hierdoor komt hij in een grote groep met drie punters (twaalf spelers met o.a. Nikolic, Van den Doel, Iljin, Hasangatin, Sethuraman etc. en allen zijn zeker nog niet kansloos voor de eindzege. Immers zijn we pas halverwege (morgen is een rustdag) en een voorspelling voor het slot kan vandaag door alle deelnemers worden gemaakt. Even een voorspellend briefje invullen. In tegenstelling tot voorgaande jaren kunnen de spelers dit jaar raden naar de nummer zeven in de eindstand en dat levert dan een ludieke Chapeau geldprijs op.

De dagprijs (schaakboek New In Chess) ging dit keer naar een van de oudste deelnemers in het toernooi (foto links): Harro Weiland. Deze oud-organisator (hij organiseerde onder meer de bekende LSG-vierkamp in 1970 met o.a. wereldkampioen Michael Botwinnik, Bent Larsen, Boris Spasski en Hein Donner. Van deze goede schaakvriend maak ik vandaag de dag nog heel graag gebruik. Voornamelijk zijn ervaring bij het organiseren is me welkom en het verwerven van sponsoring.