Van den Doel en MinkhorstNa de derde ronde van de Leidse Schaak Tour is een kleine kopgroep ontstaan van vier man met drie punten: de grootmeesters Sengupta, Prohaszka, Hasangatin en de bijna grootmeester Zaragatski. Laatstgenoemde zorgde ervoor dat titelkandidaat David Howell daar niet bij is. In een onduidelijke stelling ging Howell op de 35ste zet door zijn vlag. ‘Dit eindspel zou waarschijnlijk door de sterkste speler zijn gewonnen’ bekende voormalig topgrootmeester Vladimir Epishin voor de live borden presentatie in de bar. Ik vermoed dat hij daar Howell mee bedoelde, maar helemaal zeker weet ik dat niet. De man spreekt een vreemd soort Russisch/Duits/Engels. Wie daar ook niet bij zit is de lokale favoriet Erik van den Doel: links op bijgaande foto van Maaijveld aan de bar, met journalist Robbert Minkhorst van het Leidsch Dagblad. Van HarteVanmorgen in de krant bekende hij goed te zijn weggekomen, omdat de Engelse WFM Sabrina Chevannes genoegen nam met remise tegen een grootmeester. Ook mijn aanloop problemen met de Stichting Leidse Studentenhuisvesting (Accommodate) over twee onfrisse en onvolledige kamers is door de krant aangestipt. Maar de SLS pakte dit goed op door excuses en een uitstekende nabehandeling.

De traditionele dagprijs ging dit keer naar de jongste deelnemer(ster) in de B-groep: Eva van Harten. Het was voor alle deelnemers aandoenlijk om te zien dat deze jongedame op haar gevouwen beentjes op een stoel zat om bij de stukken op het bord te kunnen komen. Natuurlijk hadden wij bij de door de C-1000 Diamantplein gesponsorde dagprijzen een stapel lekkernijen voor haar beschikbaar. Ze moest wel beloven dat ze haar ouders niets zou verklappen.. ze mag immers van vreemde mannen niets aannemen. Ook haar tandarts zal vermoedelijk protesteren.