eerste zetDe zevende editie van het Leiden Chess Tournament had op donderdag 11 juli j.l. een leuk openings spektakel met de winnaar van vorig jaar, IGM David Howell. De Engelse grootmeeester moest in een kloksimultaan (20-40) binnen het uur een tiental (co)sponsors zien te verslaan. Dit lukte hem met veel kracht en machtsvertoon. Later deze week tonen we u nog enige foto’s van dit evenement. Howell scoorde maar liefst 95% (9,5 uit 10) en stond alleen hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide Administratie & Advies een remise toe. ‘I was a pawn down and I was happy with the draw’ was het laconieke commentaar van de Engelsman. Alle overigen gingen relatief snel van het bord. Degene die als zevende een handdruk ter opgave aan Howell gaf werd onwetende verantwoordelijk voor de startkleur van Howell. Onder zijn bord lag een envelop met de kleur voor de hoogste ratinghouder, het werd zwart tegen de Afghaanse FM Asefi Zaheeruddeen (zie live-borden).

In de A-groep deelnemers uit dertien verschillende landen en toch ook dit jaar weer enige sterk schakende vrouwen. Op de foto rechts een vriendin van David Howell: WCM Liza Orlova uit Canada. Zij speelde aan het derde bord van het Canadese dames Olympiade Team. (Redactioneel: Er zijn enige mailtjes binnengekomen dat hier zou staan ‘the girlfriend’. Dat berust waarschijnlijk op een verkeerde vertaling van google translate die een vriendin vertaald heeft in ‘the girlfriend’. Het moet zijn: gewoon een goede vriendin van David, dus ‘a girlfriend’)

Er Liza Orlovais een grootmeester die zijn vriendin wel in de Leidse strijd ziet. Jan Smeets secondeert (voordat hij naar Biel zal afreizen voor zijn volgende toernooi) zijn vriendin Smaranda Padurariu en die scoorde al eens een IM-norm in Leiden (2011).

Op het moment van schrijven zie ik dat een andere sterk schakende vrouw IM Eelke Wiersma op remise hield. Chapeau voor de Engelse WIM Sabrina Chevannes. Vanaf ronde twee komt er nog een sterke grootmeester naar Leiden, hij kon niet op tijd afreizen naar Leiden voor de eerste ronde. Vladimir Epishin (2598) was beschikbaar om een opengevallen last-minute plaats in te kunnen nemen. Dit jaar proberen we de reeds bekende uitslagen uit die ronde direct op internet te plaatsen, maar dan wel onder voorbehoud van tikfouten..

(JB).