Schaken verveelt nooit‘. Zo kopte het sportkatern vanmorgen van de lokale krant het Leidsch Dagblad. Journaliste Welmoed de Lang (met fotograaf) was gisteren op Winnaars-sponsorde slotdag te gast in het Leidse Denksportcentrum en ze had het niet beter kunnen typeren met een van de uitspraken van toernooiwinnaar Roeland Pruijssers: “Ik had al een tijd geen toernooi meer gewonnen, dus ben ik hier wel heel blij mee. Ook al omdat ik Loek op remise kon houden. Ik was vooraf best nerveus.”
Roeland bleek na die afsluitende remise met toernooifavoriet Van Wely – samen met toernooiverrassing Hugo ten Hertog – op de eerste en tweede plaats te eindigen. Roeland en Hugo hadden beiden 7 punten, maar Roeland bleek een betere weerstand te hebben, waardoor hij tot toernooiwinnaar werd uitgeroepen. Koplopers dus met een halfje meer dan een achtervolgend groepje met Chanda Sandipan,  Loek van Wely, Robby Kevlishvili en Arthur Pijpers (6½). In een groep met 6 punten nog een aantal grootmeesters, zie onder de button van A-groep de overige plaatsen. Foto links: De winnaars met hoofdsponsor in het midden.

Lees meer »


Podium-Hugo_tenHertogDe achtste ronde is altijd wel duidelijk voor het invullen van de topplaatsen in de rangschikking na negen ronden, echter is het dit keer allerminst duidelijk. Het is in jaren niet zo spannend gebleven tot aan de laatste ronde. Voorgaande jaren was er altijd wel een speler die er bovenuit stak en dan freewheelende de eerste geldprijs (1.750 euro) binnen hengelde.

In de voorlaatste ronde zaten aan de tien live borden (inclusief de Druckerfonds vrouwen vierkamp) maar liefst zeventien Nederlanders! Ook nog niet eerder in Leiden voorgekomen.

Lees meer »


Sandipan-KevlishviliHet is een echt slagveld in Leiden. Waren het gisteren een viertal grootmeesters die hun partij verloren, kwam er vandaag nog een paar bij, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Of zoals onze gast grootmeester John van der Wiel al zei; ‘daar gaat alweer een grootmeester’. John stond bij de live beelden in de bar te kijken – ook zijn slot explicatie voor te bereiden op zondagmiddag a.s. – en zag GM’s als Sandipan (verloor van Robby Kevlishvili) en Pavlovic (verloor van Fred Slingerland) bijna sprintende het gebouw verlaten. John heeft genoeg materiaal om er mooie verhaallijn van te maken. Veel lesstof ook, voor de leergierige schaker(ster). Van der Wiel geeft op zondagmiddag in de dan omgebouwde speelzaal om ongeveer 17:00 uur een explicatie (met in ieder geval de winnaars) en u kunt er gratis bij zijn.

Lees meer »


Ratsma-MiddelveldLeiden of lijden, hoe verzin je het, zal menigeen zeggen. Maar ik verzin het niet, het staat vaak in de commentaar sessie(s) op de websites die tijdens Leiden Chess meedraaien. Zo stond er bij de live borden op Chessbomb bijvoorbeeld de tekst: ‘Leiden und Wissenschaft, Wissen und Leidenschaft (Ideal): Leiden en wetenschap, kennis en passie (ideaal), volgens een vertaalprogramma. Mijn kennis van Leidenschaft is onvoldoende om dit te volgen. Nee, dan beter maar de opmerking van Richard Vedder op het Utrechtschaak forum over de partij tussen Thomas Beerdsen tegen Loek van Wely. “De kleine beer trekt van leer tegen Loek!” In ieder geval was Leiden niet in last toen Van Wely pas na een kwartier achter zijn bord verscheen. “Ach, heb ik niet zo’n last van”, vertelde Loek “het gaat toch alleen van m’n tijd af dat ik aan de bar sta te kletsen.” Aangevuld door: “maar dan moet ik dit nog wel even winnen.”

Lees meer »


topbordenR5-Fred-IrineNa bijna twintig zetjes werd de Spaanse partij van Arthur Pijpers vs Chanda Sandipan (Arthur had meer tijd op de klok dan bij zijn aanvang) al remise gegeven door zetherhaling. De jonge LSG’er had weliswaar heel even naar deze variant gekeken, maar had iets anders voorbereid. ‘Dit is ook wel okee‘, was de nuchtere reactie van Arthur. Het lijkt echter – met deze warme temperatuur in de speelzaal – een mooie extra rustdag voor beide heren.
Op het topbord met Van Wely vs Postny gebeurde ook al niet zo erg veel, hoewel beide heren het nog wel probeerden tot 22:30 uur. De meedraaiende engines zagen nog wel een plusje voor Loek – (0,52) in de slotstelling met Ta6 en vervolgens Lf3 – maar werden uiteindelijk de zetten herhaald.

Lees meer »


Jan-arbiter-in-beroepHet is een uitstekend idee om tijdens LCT je vakantie te plannen en dat doen veel schakers dan ook. Op weekdagen spelen we vanaf 19:00 uur en op zaterdag en zondag in de middag. Op die manier kunnen onze vakantie vierende deelnemers overdag een van de vele Leidse musea bezoeken, popconcert kijken en luisteren, chillen op de tijdelijk gebouwde ontmoetingsplek De Buurt. Van de opening vorige week, zie foto Maaijveld, weet u het nog? En bijna vanzelfsprekend een rondleiding door de Leidse binnenstad van onder meer Rembrandt. Om maar eens een bekende Leidenaar te noemen.

Lees meer »


Postny_Evgeny‘Taalgrappen’ zijn Beyna altijd leuk. Dat wil zeggen, met uitzondering dat als je als scribent (twee keer als, hmm..) een uitglijertje maakt of de grap die je maakt niet te begrijpen is. Zo probeerde ik gisteren in mijn dagverslag GM Postny te citeren, maar ik begreep de post niet. Hup, meteen alweer een voorbeeld van zo’n taalgrapje. Ik citeerde in m’n verslag: ‘Chess is allways a strategy of the last move..’, maar zoals de grootmeester mij vanmorgen mailde vanuit zijn hotel: ‘Hahaha, tragedy of one move, not strategy. The correct quote, I think is: “chess is a tragedy of one tempo”. Kijk, dat bedoel ik. Blijft een erg moeilijke zaak dat schrijven. Enfin, op bijgaande foto van Maaijveld kijkt hij weliswaar ietwat moeilijk, maar dat was tijdens de partij. Hij kon er nadien gelukkig wel om lachen.

Lees meer »


Vierkamp-Martine-LeonoreVierkamp-Rosa-SmarandaIn de tweede ronde was het voor uw verslaggever een verademing om te zien dat de vrouwen elkaar meteen in de haren vlogen! Bloed aan de paal, riepen een aantal omstanders. Daar waar enkele grootmeesters tegen talentrijke spelers en/of meesters niet tot de volle score kwamen, lieten de vrouwen in de praktijk zien hoe het schaken in feite zou moeten zijn. De ‘schoonheid’ zit ‘m vaak in het spektakel op het bord. Speelt u nog maar eens op uw gemak die fraaie aanvallende partijen uit de vierkamp na.

Lees meer »


Smaranda-LeonoreRoel-eerstezetZoals het een zichzelf respecterend internationaal schaaktoernooi betaamd is het gebruikelijk dat er via – wat mij betreft korte – speeches en het doen van de eerste zet door de hoofdsponsor(s), het toernooi kan beginnen. Zo ook bij de start van de eerste etappe met links mevrouw Iris Piket voor de eerste zet van de vrouwen kroongroep en rechts Roel Piket voor de eerste zet aan het bord van Loek van Wely voor het Open toernooi tegen onze Groningse troefkaart Bert van der Marel. Beide heren zaten echter al snel in de analyseruimte.. (Bert uit zijn analyse met Loek: “Hij speelt Ld3 al sinds z’n twaalfde..”)

Lees meer »


Op donderdag 14 juli werd de officiële opening gehouden in het tijdelijk omgebouwde terrein voor het Leidse centrale station. Dit gebied is omgedoopt naar ‘De Buurt‘  en er is erg veel te beleven. Muziek, theater, lekker eten in foodcourts van diverse restaurants, een zonnig zandstrand, maar dit keer dus ook de opening van de jubileum editie van het tiende Leiden Chess Tournament.

Tijdens die opening was er een kloksimultaan van hoofdsponsosimultaansr Roel Piket tegen enkele sterke vrouwen en dito cosponsors. Roel kreeg hierin feitelijk te weinig tijd om enkele goede partijen in zijn voordeel te beslissen en ging in meerdere stellingen door de vlag. Zijn score bedekken we uiteraard met de mantel der liefde, want we willen nog een aantal jaren door met deze hoofdsponsor. Dat hadden we beter moeten inplannen, bijv. 50/10 minuten iod. Bert van der Marel speelde tegen zo’n vijftien dappere passanten en verloor slechts van Leonore Braggaar (in de kroongroep dit jaar) en stond nog een remise toe.

In een sfeervolle ambiance kwam gastgrootmeester John van der Wiel de schakers in de simultaan en de omstanders nog even pesten door vragen te stellen. Onze VIP (Very Irritating Person) haalde zodoende John-Beykleurende spelers uit hun concentratie zodat de simultaangevers er voordeel uit zouden kunnen halen, maar John stelde hen ook vragen, waardoor zij ‘gestoord’ reageerden.
De Leidse GM had speciaal voor de toernooidirecteur zich in passende kledij en dito kleuren gestoken. Het duurde bij mij even voordat het kwartje viel, maar de kleuren van een Bey waren herkenbaar aanwezig.

MevrouOpening-lotingw Piket deed vervolgens de kleurloting voor de nummer één in het toernooi GM Loek van Wely. Door middel van het doorbreken en uitpellen van een Koning in koekvorm kwam de startkleur van Loek tevoorschijn en dat bleek wit te zijn. Ook de nummer één in de B-groep start met de witte stukken.

Vervolgens moest er nog de plaatsingsnummers van de kroongroep worden getrokken uit koekjes in de vorm van een Dame. Het is weliswaar een dubbelrondige vierkamp, maar het kan uitmaken of je start met twee keer wit of twee keer zwart in het eerste weekeinde. Volgend weekeinde dan de alternerende kleuren.

Het resloting-vierkampultaat van de loting is:
1) Rosa Ratsma
2) Smaranda Padurariu
3) Leonore Braggaar
4) Martine Middelveld

 

ronde 1
Smaranda Padurariu – Leonore Braggaar vrijdag 15 juli
Rosa Ratsma – Martine Middelveld donderdag 21 juli

ronde 2 zaterdag 16 juli
Martine Middelveld-Leonore Braggaar
Rosa Ratsma-Smaranda Padurariu

ronde 3 zondag 17 juli
Smaranda Padurariu-Martine Middelveld
Leonore Braggaar-Rosa Ratsma

ronde 4 vrijdag 22 juli
Martine Middelveld-Rosa Ratsma
Leonore Braggaar-Smaranda Padurariu

ronde 5 zaterdag 23 juli
Martine Middelveld-Smaranda Padurariu
Rosa Ratsma-Leonore Braggaar

ronde 6 zondag 24 juli
Smaranda Padurariu-Rosa Ratsma
Leonore Braggaar-Martine Middelveld

Later meer beelden en op vrijdag 15 juli om 19:00 uur de start van het evenement.
(JB)


Vlak voor de start van de jubileum editie van het Leiden Chess Tournament (15-24 juli) zien we uiteindelijk dat er een van de sterkste edities van de afgelopen tien jaar is ontstaan. Met circa 150 deelnemers uit zeventien verschillende landen, met in de top van de A-groep zo’n dertig titelhouders, is dit evenement loodzwaar bezet.
Ik kan me niet herinneren dat er – in de breedte – een dergelijk sterk deelnemersveld is geweest. Vanaf plaats dertig en omhoog (>2250-2662) zijn er voldoende buitenlanders en titelhouders voor het scoren van GM- en IM-normen. Men moet vanzelfsprekend nog wel even een behoorlijke score behalen, maar de kansen (met buitenlander norm) zijn nu in voldoende mate aanwezig.
Naast de top van de A- en B-groep zullen ook de partijen van de dubbelrondige vrouwen vierkamp over beide weekeinden op deze site (en elders) live te volgen zijn!

Evenals vorig jaar zal de Leidse (gast)grootmeester John van der Wiel zijn taak als VIP (Very Irritating Person) opnieuw vervullen tijdens de opening op donderdag 14 juli (vanaf 19:00 uur bij het Leidse station). Tijdens het toernooi zal John opnieuw zo’n drVIP-matchie keer met een speler/speelster hun partij(en) voor het publiek bespreken. Dus ook als bezoeker heeft u voldoende reden om bij het evenement in het denksportcentrum Leiden te zijn. Live beelden in de bar verhoogt bovendien het analysegenot, met daarbij het nodige visserslatijn en de fraaie varianten die ongetwijfeld zullen passeren is het in Leiden goed toeven.
De geïnteresseerden kunnen hier het Toernooiboekje 2016 downloaden en/of bekijken.

We wensen u zowel als deelnemer of als bezoeker/kijker veel schaakplezier!

(Jan Bey)