[print_responsive_thumbnail_slider]
De negende editie van het Leiden Chess Tournament ging als verwacht naar de Engelse topgrootmeester David Howell. Op bijgaande foto (Maaijveld) ontvangt hij van hoofdsponsor Roel Piket (Adhoc & Solide) de eerste prijs (1.750 euro). Naderhand kwam hij voor een groot publiek nog eens terug voor meer fotografen en dit keer met bloemen en werd hem de traditionele LCT-medaille omgehangen, maar die heeft hij al een keer gewonnen. De Britse kampioen bleek voor iedereen een maatje te groot. Hij moest in dit toernooi slechts een halfje afstaan aan de nummer twee op rating, en ook in de uitslag werd hij tweede, Evgeny Postny (Isr). David is en blijft een echte ‘WinnaarDavid-sponsorRoelgentleman’ en was ook nog zo vriendelijk om na afloop – in afwachting van de prijsuitreiking – met de Leidse grootmeester John van der Wiel enkele fraaie partijfragmenten te bespreken. Een groot publiek – in een te kleine analysezaal – bekeken dit met een enorme interesse. Natuurlijk waren er nog veel prijswinnaars meer te belonen, maar daar ziet u in de nabije toekomst nog wel meer van op deze site. Op onze live pagina kunt u al een overzicht zien (linkje) met meer beeldmateriaal van Maaijveld.

De traditionele dagprijs ging dit keer naar Henk Boumdagprijs Boumaa voor zijn 0 uit 8: ‘die heb ik als eens eerder gekregen‘, zou hij verklaren. Dat zegt iets over mijn geheugen of zijn schaakkunsten, maar een feit blijft dat er na het ontvangen van een dagprijs maar weinig prijswinnaars tegen een nul opliepen. Ook Bouma zou zijn eerste halfje scoren. Al even traditioneel is op de slotdag een flesje drank voor de toernooiarts Ed Noordijk, die gelukkig in dit toernooi niet in actie hoefde te komen. We hopen vanzelfsprekend dat dit zo blijft.
Het was weer een fantastisch (vooral gezellig) evenement.
(Jan Bey).

$ $ $
Opening LCT 2015:
verslag en foto’s (filmpje).
Sfeerbeeld van de speelzaal

Rondeverslagen: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | – | 6 | 7 | 8 | 9 |

Media:
Schaaksite: ‘Puzzels uit Leiden‘ (Dimitri Reinderman), ‘Howell wint LCT‘,  Foto’s uit LCT (Rene Olthof)
The Week in Chess: 9th LCT   (Mark Crowther)

Leidsch Dagblad (Robbert Minkhorst): ‘Leiden Chess heeft een lach op het gezicht
DD 1852
sv Promotie
Schaakschermutselingen

logo-2700chess logo-schaaksite
logo-argedrez
logo-playchess logo-chessdom
logo-chessbomb

logo-Schakersinfo


Tivi-NikoIn de laatste ronde zijn er nog twee spelers die normkansen hebben. Arthur Pijpers boekt een IM-norm (bij 6½ punt) als hij in de slotronde wint van Arghyadip Das. Niet dat hij dit nog nodig zou hebben, want hij is al een IM bij het volgende FIDE-congres in september, maar het geeft wel enige duidelijkheid. Verrassend genoeg heeft onze Groningse smaakmaker dit jaar, Lambertus (Bert) van der Marel, ook kans op een IM-norm (benodigde 5½ punt), maar dan moet hij alles droog houden tegen stadgenoot Sergey Tiviakov en een remise maken. Misschien kan hij hem een avondje gratis drinken in Café Atlantis beloven?!

Lees meer »


analyse-Howell-DasDit waren de woorden van David Howell direct na zijn partij tegen titelverdediger Arghyadip Das. Waarschijnlijk heeft hij het dagverslag van gisteren gelezen en ging hij nu na een gewonnen partij even analyseren met tegenstander Das (zie foto). Howell heeft inmiddels 6½ punten uit zeven en is een vol punt los op Postny en Chatalbashev met 5½ punt. Het groepje met Tiviakov, Nikolic, Milov, Das en de LSG’er Jan-Willem de Jong (allen 5 punten) is zeker nog niet kansloos op een ereprijs.

Lees meer »