[print_responsive_thumbnail_slider]
De negende editie van het Leiden Chess Tournament ging als verwacht naar de Engelse topgrootmeester David Howell. Op bijgaande foto (Maaijveld) ontvangt hij van hoofdsponsor Roel Piket (Adhoc & Solide) de eerste prijs (1.750 euro). Naderhand kwam hij voor een groot publiek nog eens terug voor meer fotografen en dit keer met bloemen en werd hem de traditionele LCT-medaille omgehangen, maar die heeft hij al een keer gewonnen. De Britse kampioen bleek voor iedereen een maatje te groot. Hij moest in dit toernooi slechts een halfje afstaan aan de nummer twee op rating, en ook in de uitslag werd hij tweede, Evgeny Postny (Isr). David is en blijft een echte ‘WinnaarDavid-sponsorRoelgentleman’ en was ook nog zo vriendelijk om na afloop – in afwachting van de prijsuitreiking – met de Leidse grootmeester John van der Wiel enkele fraaie partijfragmenten te bespreken. Een groot publiek – in een te kleine analysezaal – bekeken dit met een enorme interesse. Natuurlijk waren er nog veel prijswinnaars meer te belonen, maar daar ziet u in de nabije toekomst nog wel meer van op deze site. Op onze live pagina kunt u al een overzicht zien (linkje) met meer beeldmateriaal van Maaijveld.

De traditionele dagprijs ging dit keer naar Henk Boumdagprijs Boumaa voor zijn 0 uit 8: ‘die heb ik als eens eerder gekregen‘, zou hij verklaren. Dat zegt iets over mijn geheugen of zijn schaakkunsten, maar een feit blijft dat er na het ontvangen van een dagprijs maar weinig prijswinnaars tegen een nul opliepen. Ook Bouma zou zijn eerste halfje scoren. Al even traditioneel is op de slotdag een flesje drank voor de toernooiarts Ed Noordijk, die gelukkig in dit toernooi niet in actie hoefde te komen. We hopen vanzelfsprekend dat dit zo blijft.
Het was weer een fantastisch (vooral gezellig) evenement.
(Jan Bey).

$ $ $
Opening LCT 2015:
verslag en foto’s (filmpje).
Sfeerbeeld van de speelzaal

Rondeverslagen: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | – | 6 | 7 | 8 | 9 |

Media:
Schaaksite: ‘Puzzels uit Leiden‘ (Dimitri Reinderman), ‘Howell wint LCT‘,  Foto’s uit LCT (Rene Olthof)
The Week in Chess: 9th LCT   (Mark Crowther)

Leidsch Dagblad (Robbert Minkhorst): ‘Leiden Chess heeft een lach op het gezicht
DD 1852
sv Promotie
Schaakschermutselingen

logo-2700chess logo-schaaksite
logo-argedrez
logo-playchess logo-chessdom
logo-chessbomb

logo-Schakersinfo


Tivi-NikoIn de laatste ronde zijn er nog twee spelers die normkansen hebben. Arthur Pijpers boekt een IM-norm (bij 6½ punt) als hij in de slotronde wint van Arghyadip Das. Niet dat hij dit nog nodig zou hebben, want hij is al een IM bij het volgende FIDE-congres in september, maar het geeft wel enige duidelijkheid. Verrassend genoeg heeft onze Groningse smaakmaker dit jaar, Lambertus (Bert) van der Marel, ook kans op een IM-norm (benodigde 5½ punt), maar dan moet hij alles droog houden tegen stadgenoot Sergey Tiviakov en een remise maken. Misschien kan hij hem een avondje gratis drinken in Café Atlantis beloven?!

Lees meer »


analyse-Howell-DasDit waren de woorden van David Howell direct na zijn partij tegen titelverdediger Arghyadip Das. Waarschijnlijk heeft hij het dagverslag van gisteren gelezen en ging hij nu na een gewonnen partij even analyseren met tegenstander Das (zie foto). Howell heeft inmiddels 6½ punten uit zeven en is een vol punt los op Postny en Chatalbashev met 5½ punt. Het groepje met Tiviakov, Nikolic, Milov, Das en de LSG’er Jan-Willem de Jong (allen 5 punten) is zeker nog niet kansloos op een ereprijs.

Lees meer »


Das-NikolicNa de zesde ronde gingen er een aantal spelers ontevreden naar huis of naar hun slaapplek. Gelukkig was het merendeel van de deelnemers tevreden, maar dat was dan weer wel omtrent de speelcondities. Kon het in voorgaande jaren weleens erg benauwd en voornamelijk warm zijn, is de speelzaal in het denksportcentrum nu met zo’n 140 deelnemers precies vol (te houden).

Lees meer »


Nummer1Leuke titel voor de absoluut sterkste deelnemer in het veld: IGM David Howell. Op bijgaande foto kreeg de Groninger kroegeigenaar Bert van der Marel de twijfelachtige eer deze wereldtopper te mogen bestrijden. Dit lukte ook hem niet en daardoor gaat Howell nu met 5 punten uit evenzovele ronden aan de leiding.
Even uitrusten op woensdag 22 juli (rustdag in het toernooi) en dan kan de strijd weer losbarsten voor de laatste vier ronden in het tweede weekend. Je hoeft geen helderziende te zijn om te bedenken dat de winnaar vermoedelijk uit Engeland zal komen. Hoewel nog wel reikhalzend uitgekeken wordt naar het duel in de zesde ronde tussen Howell (2698) en Postny (2642). In het rijtje onder dit duo liggen vanzelfsprekend een aantal topspelers op de loer bij een misstap van de koploper. Daarbij is inmiddels ook titelverdediger Arghyadip Das weer aangesloten. De goede vorm van Predrag Nikolic is ook nog een punt van aandacht, want afgezien van zijn goede partij tegen Howell (met helaas een slecht slot), zit de grootmeester uit Leiderdorp met 4 uit 5 toch uitstekend te spelen.
Op onze live pagina kunt u de partijen met veel analyseprogramma’s bekijken en beoordelen. De link van Chessdom wordt daarbij aanbevolen: ‘Het toppunt van kunstmatige intelligentie is chess dom..‘ (John van der Wiel).

Lena-dagprijs Bert-dagprijsDe dagprijs ging dit keer naar twee waaghalzen. Spelers die in de A-groep goede partijen spelen tegen opponenten met honderden ratingpunten meer. De Duitse Lena Dellert (1835) heeft met 3 punten en een tpr van 2209 al een uitstekend resultaat en het verhaal van Bert van der Marel (3½ punten, tpr 2519) is genoegzaam bekend. Beiden ontvingen een fraaie dagprijs.


Lambertus3.5De smaakmaker na vier ronden is ongetwijfeld de Groningse kroegbaas Lambertus van der Marel! Hier op Beygaande – stiekeme – foto in de slotfase van de partij met z’n bril op de voorhoofd (zie je dan meer?). Nadat hij eerder al van meester Merijn van Delft won, heeft hij nu een grootmeester aan de zegekar gebonden. De Bulgaar Marian Petrov verzuimde op een tweetal momenten de winst (in tijdnood dat wel) en Van der Marel strafte dat gedecideerd af. Hiermee kreeg hij het hele team van LCT in de perskamer op de stoelen. Maar ook de volle barruimte – met de live beelden op de wand geprojecteerd – leefde met hetopduel R4m mee. Na de partij was Petrov plotseling nergens meer te vinden, echter Van der Marel werd met applaus in de bar onthaald.

Het sprookje van een zich in kijker spelende amateur hebben we al eerder gehad (in 2011) met Herman van Halderen. Dit keer het sprookje van een wiskundedocent die kroegbaas en schaker werd. Zou er een boek in zitten? Of een film?

Op de overige borden waren er vier voormalige winnaars van LCT in gevecht. Tiviakov vs Das vervlakte al snel en werd remise, maar onze kersverse 2700 grootmeester David Howell moest vanuit een slechte stelling proberen er een halfje uit te slepen tegen Nikolic (foto). Denie dagprijsLaatstgenoemde raakte echter – nota bene in de tijdnood van Howell – het spoor volledig bijster en verloor! Vier slechte zetten op rij van Nikolic was genoeg om het volle punt aan Howell te laten. Vandaag bij de vijfde ronde (woensdag is een rustdag) dus het topduel Van der Marel vs Howell en allemgast GM-explicatieaal live te volgen. Okee toegegeven; we zijn een beetje partijdig.

De dagprijs ging dit keer naar een zeer fraai noterende Marcel Denie (zie links een fragment van zijn notatiebiljet). Het lijkt kalligrafische precisie. Onze *.pgn man is er zeer content mee.
Vanavond (circa 23:00 uur) in de analysezaal opnieuw een grootmeesterlijke explicatie van John van der Wiel. Op de foto rechts deed hij dit bij wijze van proef op zondagmiddag ook al en dat smaakt naar meer. Een half uurtje verbale analyse met een smaakmaker uit het toernooi. Zondagmiddag aanstaande zal Van der Wiel een slotanalyse sessie geven. Zorg dat je erbij bent.


Tiviakov_SergeyNa de derde ronde zijn er nog slechts twee grootmeesters met de volle score: David Howell en de regionale favoriet Predrag Nikolic. Howell won overtuigend van GM Leonid Milov (Duitsland) en Nikolic versloeg zijn clubgenoot (LSG) Jan-Willem de Jong. Verrassend was de remise van Sergey Tiviakov (foto) tegen Julian van Overdam. Deze Rotterdamse jongeling won ooit in het eerste LCT (2007) de B-groep, daarmee aantonende hoe je maar in een toernoStockfish_vdMareloi kunt groeien. De Bulgaarse GM Marian Petrov kwam niet verder dan remise tegen Voorschotenaar Peter Wilschut en men fluisterde in de wandelgangen dat Petrov daar heel gelukkig mee weg kwam.

De absolute verrassing in het toernooi is de knappe winst van voormalig NOSBO-kampioen Lambertus van der Marel op IM Merijn van Delft (zie rechts het slotdiagram op Chessbomb). Lambertus (Bert) is dan ook bekender als cafébaas van schaakcafé Atlantis in Groningen. Dit was allemaal live te volgen en enkele websites geven daar dan computeranalyses bij. Leuk om te zien dat er iemand een knalrode- of roze zet doet. Het schaakprogramma Stockfish keurt met die kleurcode de zet af, hoewel volgens insiders het progje niet al te diep kijkt…

livechessratings2700-200x14De winstpartij van Howell bracht hem – volgens enkele meldingen bij ons in de mail en op het Utrechtschaakse forum – boven de 2700 ratinggrens! Zie 2700chess.com. Voorwaar voor hem een fraaie prestatie, maar voor ons als Leiden Chess ook iets om trots op te zijn. We bereiken niet alle jaren in ons evenement een dergelijke mijlpaal.

dagprijs_SheronyDe dagprijs ging dit keer naar de jongste deelnemer in de B-groep, de 12-jarige Sheroni Amarapala uit Noorwegen.
En dit allemaal in het kader van het thema dat er meer vrouwen/meisjes aan het schaken moeten (gaan) deelnemen.
Tip van de sluier:
de volgende editie van LCT (2016) zal namelijk in het teken staan van vrouwen!

 


live-gevechtenNa de tweede ronde van de Leiden Chess Tour zitten de meeste titelhouders weer achter de touwen aan de live borden. Opvallend element in die tweede ronde was het feit dat de regionale favorieten op de live borden acteerden. De partijen van Predrag Nikolic, Jan-Willem de Jong en Arthur Pijpers van de lokale meesterclub LSG, waren allen via de internet verslaggeving te volgen. Dat doen overigens wereldwijd velen met u: dagelijks miljoenen pageviews via livechess.nu/lct/lct2015 geeft de organisatie een goed gevoel.
De beide grootmeesters uit Bulgarije (Boris Chatalbashev – foto – en Marian Petrov) zijn inmiddels ook ingestroomd, want zij hadden afgelopen vrijdag nog een toernooi in Frankrijk af te maken. Beiden wonnen hun partij en zijn vandaag dus in de derde ronde op de live borden te zien. Verrassingen waren er nauwelijks in die tweede ronde of het zouden de remises kuChatalbashev_Borisnnen zijn van Daniil Kolodkin (tegen titelverdediger Arghyadip Das) en Bert van der Marel tegen LSG’er Arthur Pijpers. Verrassing in die zin dat dit was tegen flink hogere ratinghouders.

dagprijzenJa, zeg maar dag.. prijzen. Eén van de leukere dingen die het Leiden Chess Tournament heeft t.o.v. andere toernooien zijn de dagprijzen. Dit jaar zijn er dagprijzen van de Nederlandse fabrikant van onder meer live borden en klokken (DGT) te verdelen. Die gaan naar deelnemers die opvallende dingen meemaken. Zo gingen er twee dagprijzen naar de nationale jeugdtalenten Sebastian Halfhide en Marijn den Hartog, die allebei de nummers één en twee in dit toernooi (sterke grootmeesters) flink partij gaven, zie het vorige dagverslag. Ook gaan we opnieuw aan het eind van het toernooi weer een spektakelprijs van New In Chess uitreiken aan het leukste schaakpartijtje. Dus dat hoeft niet perse de mooiste te zijn, maar eentje met een hoge publieksfactor.
Later geven we u hier weer een overzicht van alle media aandacht, maar daarover staat ook veel op de live pagina.