De 9de editie van het Leiden Chess Tournament  zal in tegenstelling tot voorgaande jaren een weekje opschuiven. Door een overvol zomerprogramma was het nodig nog eens goed naar de speeldata te kijken en de LCT organisatie koos dit keer voor een evenement in het derde en vierde weekeinde van juli.
Hierdoor zal er geen overlapping meer zijn voor het toernooi in Amsterdam en het Nationaal Kampioenschap in dezelfde plaats en periode. Het negende LCT-toernooi zal van (opening op de 16e ) 17-26 juli 2015 plaatsvinden.

U bent vanaf eind februari 2015 weer van harte welkom om u – via een digitaal formulier op de website (nieuw: www.leidenchess.com) – in te schrijven.

Heel graag tot ziens in juli.


WinnaarsLCT2014web-MVVia een drietal remises in het slotweekeinde (10-20 juli 2014) heeft de internationaal meester uit India Das Arghyadip met 7 punten de 8ste editie van het Leiden Chess Tournament 2014 gewonnen en hij scoorde daarmee zijn vierde GM-norm. Hij speelt ook in Dieren, dus zal hij snel de grootmeesterlijke ratinggrens bereiken. In de slotronde was de temperatuur nog altijd tegen de dertig graden in de speelzaal en dat verklaarde voor een deel de snelle remises aan enkele topborden. Csaba Horvath probeerde het op het topbord niet eens tegen Arghyadip en gaf remise na dertien zetten. Dat deed hij al twee keer eerder in het toernooi en vertelde daarbij dat dertien in het LCT een geluksgetal is, dus gold dat voor hem dan ook. Niets tegenin te brengen.

Lees meer »


John vd WielIn de achtste ronde waren er veel gevechten voor een goed klassement. Okee, een drietal partijen aan live-borden hield het al snel voor gezien, maar dat was niet verrassend met de koploper(s) Deep Sengupta vs Das Arghyadip, schaakvrienden Floris van Asendelft vs Rick Duijker en Boris Maryasin vs John van der Wiel die – zoals hij al eerder had aangegeven – erg slecht tegen de warmte kan: zie de foto rechts van een flink transpirerende John. Door de warmte buiten (33 graden gemeten) en 31 graden binnen in het centrum, zou je verwachten dat er hier en daar nog wel meer snelle remises te noteren waren. Maar niets bleek minder waar: de achtste ronde is blijkbaar de belangrijkste ronde voor een goede eindklassering. Naast de drie remises aan de topborden waren er nog slechts vijf andere te zien. Door of dankzij die remise van koploper Das (6½ punt), kreeg het achtervolgende groepje een goede kans om langszij te komen.

Lees meer »


top live-bordenIn de zevende ronde had de helft van de live-borden geen zin in een lange partij onder sauna-achtige omstandigheden en boekte binnen twintig zetten een remise. Het viel overigens nog mee met de warmte gisteravond. Met alle ventilatoren op strategische plaatsen tussen de borden was het toch wel goed toeven. De bovenste drie borden (met daarbij de drie meesters uit India) kwamen niet verder dan remise. Daarachter kreeg Sebastian Bogner met een zege op LSG’er Arthur Pijpers weer aansluiting met de kopgroep. Ook Predrag Nikolic kwam tot partijwinst (na de tijdnoodfase schoot Frank Erwich op de 41ste zet de bekende bok en kon niet veel later opgeven). Zodoende sloot ook Nikolic weer aan in de top om nog enige kans op de toernooiwinst te blijven houden. Met nog twee warme ronden te gaan ..

Lees meer »


trio uit InidaEn dat zegt iemand die vooraf weet wat er fout kan gaan. Ik heb ze nog zo erop gewezen (lees het vorige dagverslag) om het rustig aan te doen op de rustdag. Daar waar spelers het strand opzochten, naar heide of duinen trokken of zoals wij deden: lekker wandelen in een bos  en op een terrasje iets eten en vooral iets drinken. Die hadden geen problemen.
Strandliefhebbers als bijvoorbeeld de (groot)meesters uit India deden in de zesde ronde de beste zaken. Het lachende trio Das Arghyadip, Deep Sengupta en op de rug gezien G.A. Stany noteerden allen een vol punt en dit lachen op de foto was nota bene voorafgaand aan hun partijen. Slachtoffers waren niet de eerste de beste ..

Lees meer »


Das vs LukasIn de vijfde ronde werd ook koploper Lukas Cernousek bijgeschreven in het rijtje van spelers met puntverlies. Sommige met half, maar ook een rijtje met heel puntverlies, zodat we nu een andere koploper hebben: de Indische IM Das Arghyadip met 4½ punt. Deze meester uit India heeft al vier GM-normen, maar bezit (nog) niet de vereiste ratinggrens om in de schaakwereld als grootmeester verder te kunnen spelen.
Het was overigens een van de weinige duidelijke beslissingen in de top van het veld. Er waren daarnaast ook de nodige remises. Daarbij zat ook het topduel tussen Predrag Nikolic vs Sebastian Bogner. De Zwitser vertrok vervolgens met het oog op de rustdag op woensdag met Ali B(italzadeh) naar Amsterdam. Dus hopen we dat ze niet te ‘brakkig’ aan de start komen in de zesde ronde. Er volgen zeven spelers met 4 punten en acht spelers met 3½ punt. Bij die groep van 3½ zit ook NOSBO-kampioen Bert van der Marel (remise met LSG’er Arthur Pijpers) en dat vinden wij als organisatie een mooie prestatie. Als uitbater van Café Atlantis in Groningen organiseert hij eind augustus een zevenrondig toernooi: de Atlantis Open. Dus onze tip is: na een welverdiende vakantie het nieuwe schaakseizoen beginnen met een toernooi in Groningen.
In de B-groep zien we dezelfde kopgroepen van 4 en 3½ punten, maar met dit verschil dat er hier twee spelers zijn met 4½ punt: Michael Bekker en Bert van Brussel; zij spelen in de zesde ronde om de leiding van de B-poule.dagprijs

Bij de vijfde ronde waren opvallend veel bezoekers/kijkers in de bar. Dit was voor een dinsdagse speeldag bijzonder. We zagen onder meer LeiSB-voorzitter Gert Both, voormalig KNSB-topschaak bestuurder Joop Piket, ‘Mister Philidor’ Ab Smit, enzovoort. Er was zelfs een informeel bezoek van gemeentesecretaris Jan Nauta, hetgeen wij bijzonder waarderen!

De dagprijs ging dit keer naar een jongeman van onderin de B-groep, Noud van der Togt. Deze jonge schaker heeft een rating van 818 met als opvallend detail dat hij zijn notatiebiljet ondertekent met een fraaie smiley erin verwerkt! Geeft ongeveer aan hoe hij tegen het leven aankijkt en hij ontving dan ook als dagprijs een ‘levensspel’.


NikolicLukas CernousekNa de vierde ronde van de Leidse Chess Tour is er nog slechts één speler met de volle 100% score: de Tsjechische IM Lukas Cernousek (foto links). Hij was de enige van het leiden(de) kwartet na drie ronden die tot winst kwam. Dat dit ten koste ging van LSG’s hoop in bange dagen, Arthur Pijpers, mag hem worden verweten, maar ik denk niet dat hem dat zal interesseren. Zijn programma tot dusver was echter nog niet zo aansprekend, dus moeten we afwachten hoe de Tsjech zich zal weren tegen titelfavorieten als bijvoorbeeld Sebastian Bogner. De Zwitser bleef op remise steken na een lange strijd tot ver na het middernachtelijk uur tegen Das Arghyadip. Ook favoriet Predrag Nikolic, die meester Ali Bitalzadeh met kleine middelen (pluspion) in een paarden-eindspel tot overgave dwong (zie foto Maaijveld), kwam zich weer aan kop melden. Alex Wohl versus Csaba Horvath was een 13-zetten remise die werd besproken aan de gezellige bar en daarmee hadden de heren in feite een extra rustdag. Vandaag de laatste ronde (5e) voor de rustdag van woensdag, we moeten nog maar even zien of er Nora Schiffelvandaag spelers zijn die eveneens een extra rustdag opnemen dankzij een snelle remise.

In de B-groep ook nog maar één speler met 4 punten uit vier ronden: Bert van Brussel (Oegstgeest’80). Hij heeft momenteel een goede vorm, zo werd mij verteld door zijn clubgenoten, en hij won zijn partij op fraaie wijze. Even bekijken of we die kunnen achterhalen voor het partijenbestand. In een achtervolgend groepje zit onder meer de Australiër Peter Frost. Hij is een graag geziene vriendelijke speler en heeft het erg naar zijn zin in Leiden. De dagprijs ging in de B-groep naar twee vrouwen die heel lang en als laatste bezig waren. Een strijd tussen Japan vs Duitsland, Kanako Kinoshita tegen Nora Schiffel (op de foto) eindigde na bijna zes speeluren in een remise en beide vrouwen waren daarmee meteen van de hatelijke nul af. Dat speelt een stuk ontspannender.

Weer hebben we voor de schaker(s) een leuk nieuw LCT-item te melden. Als u een Android mobiel bezit en u ligt noodgedwongen op het strand, omdat u partner dit nu eenmaal leuker lijkt dan schaken …(?), dan kunt u de nieuwe app downloaden van Asim Pereira (Official App Developer of the Anand vs Carlsen Match, 2013). Ga naar de Play Store en download ‘Follow Chess App‘.  We zullen ook nog even toestemming verlenen aan een iOS ontwikkelaar.. wordt vervolgd.


topbordenNa het eerste weekeinde van de Leiden Chess Tour(nament) zijn er nog vier spelers met de volle score van 3 punten uit evenzovele partijen. Naast de Zwitserse titelfavoriet Sebastian Bogner (die fraai won van de Israëlische IM Boris Maryasin, zie foto) zijn dit de Tjechische IM Lukas Cernousek (versloeg de verrassend goed van start gegane Stijn Gieben), de Indische IM Das Arghyadip (die in de tijdnoodfase een vol punt cadeau kreeg van Frank Erwich) en de lokale verrassing Arthur Pijpers (LSG) die de co-winnaar van vorig jaar de Indische grootmeester Deep Sengupta het nakijken gaf. De LSG’er heeft weliswaar voldoende meesternormen op zak, maar moet nog wel even zo’n dertig ratingpunten winnen in dit toernooi. Na drie ronden heeft hij al de helft van die productie op zijn naam staan. Laten we hopen dat ‘ie na nog zo’n mooie ratingprogressie die titel tijdens dit evenement kan claimen (2400).

Uit die 100% top viel grootmeester Predrag Nikolic – waarschijnlijk tijdelijk – weg. Want na enkele krachtige winstpogingen kwam hij toch niet verder dan een remise tegen de meester uit India G.A. Stany. In dezelfde 2½ puntengroep kwamen vervolgens Csaba Horvath, Vyacheslav Ikonnikov, Ali Bitalzadeh, Alexander Wohl, Stefan Lupor en mede dankzij een bye (NK schaakvoetbal) ook Rick Duijker melden.
HolánDressIn de B-groep zijn er nog slechts twee spelers met de volle score (3): Johan Stins en Bert van Brussel. Onder meer Marco de Mooij en Ed Noordijk (evenals nog een aantal partijen in de toptien) deelden het punt en zodoende volgen er nu elf spelers op een halfje van het leidende duo.Rosa Ratsma

Zoals u van ons elk jaar in de dagverslagen kunt vernemen zijn er dagprijzen te ontvangen (of te verdienen). Die worden elk jaar geschonken door de C1000 (binnenkort Jumbo) uit het winkelcentrum tegenover het denksportcentrum. Dit keer ging de dagprijs naar de kersverse Nederlands meisjeskampioen tot 20 jaar (AB), Rosa Ratsma. Zij versloeg in de tweede ronde op zaterdag reuzendoder Herman van Halderen. Haar dagprijs toverde gelukkig een glimlach op haar gezicht, want zo’n Bavaria HolánDress win je niet elke dag, maar wel op een dag dat Nederland het brons wint op het WK.

Ik moet u ook nog even met trots attent maken op een fraai nieuw item bij onze live-partijen. Het is mogelijk bij de live-verslaggeving een computeranalyse te kunnen volgen!
Ga naar de live-pagina en klik op ChessArena.


ChapeauNa de tweede ronde van het LCT is er nog een elftal aan overgebleven spelers met een volle score van 2 punten. Een ander elftal pakte het brons in Brazilië door het gastland met 0-3 te verslaan in de troostfinale. Op bijgaande foto van een ons bezoekende Ab Scheel is Bureau Chapeau een Oranje daghap (vanzelfsprekend het Leidse klapstuk) aan het maken voor een elftal van LCT-medewerkers. Toch erg knap van al die elftallen op de zaterdag.

Bovenin de A-groep maakten de uitgesproken titelfavorieten, Predrag Nikolic en Sebastian Bogner, geen fouten. Maar de Rus Vyacheslav Ikonnikov moest een remise toestaan aan het lokale talent Elwin van der Auweraert (speelt bij sv Voorschoten)! Grootmeesters John van der Wiel en Csaba Horvath herstelden zich van een openings halfje door op 1½ uit 2 te komen en zich Rolf Corstjensweer richting de top (live-borden) te begeven. In de B-groep kwam de winnaar van vorig jaar Marco de Mooij (LSG) op 2 uit 2 samen met nog een achttal spelers, met daarbij ook onze deelnemende toernooiarts Ed Noordijk. Laten we hopen dat we hem nooit nodig zullen hebben tijdens het toernooi en dat hij succesvol bovenin mee blijft spelen.

De eerste dagprijs ging dit keer naar de laagste ratinghouder in de A-groep, die op aanbeveling van zijn trainer door ons in de hoogste groep is toegelaten: Rolf Corstjens. Hij beschaamde het vertrouwen van z’n trainer niet (Frank Erwich) en ook niet die van de organisatie door in zijn eerste partij een zege te behalen in een moeilijk eindspel van zware stukken en 7 tegen 1 pion! Hij verdiende daarmee (ook foto Ab Scheel) een Braziliaans presentje van Coca-Cola met WK-glas. Hij was er daarbij ook nog op gekleed met een ‘Brazil t-shirt’, maar dit was toeval. U heeft zijn naam al een paar keer voorbij zien gaan in dit dagverslagje en we gebruiken met zijn toestemming graag een tweetal foto’s, maar we bevelen evenals in voorgaande jaren weer heel graag het foto-verslag van Ab Scheel aan, voor zijn sfeerimpressie van het Leiden Chess Tournament: www.abscheel.nl/LCT2014


Roel Piket met de eerste zetNee, met ‘Five more years’ bedoelen we geen uitspraak van de Amerikaanse president en er is ook geen muzikaal verband, maar puur de uitspraak van onze hoofdsponsor Adhoc & Solide. Directeur Roel Piket beloofde ons dat hij als hoofdsponsor zal aanblijven tot en met de 13de editie. Daar is ‘ie weer: ons geluksgetal 13! Een welgemeend applaus van de deelnemers bij de start was zijn deel. Hij verdiende een dergelijk eerbetoon dan ook, want in deze voor sponsoring moeilijke tijd is hij een voorbeeld.
Roel Piket was – evenals in voorgaande door hem gesponsorde LCT’s – opnieuw verantwoordelijk voor de start van het toernooi door het doen van de eerste zet op het topbord. Dit keer deed hij dit voor de Bosnische Leiderdorper Predrag Nikolic.

In de eerste ronde moesten direct al twee grootmeesters genoegen nemen met een puntdeling. John van der Wiel kwam in een Konings-Indiër niet verder dan remise tegen… Herman van Halderen. Daar is hij weer: de Philidor Leiden speler die vorig jaar al een verrassende start kende. Zou hij dit jaar opnieuw in de top kunnen meedraaien?! We zullen het zien. De Leidse grootmeester is een slow-starter, dat weten we. Alexander MunninghoffDe tweede grootmeester die niet verder kwam dan remise was de Hongaar Csaba Horvath. Hij vertelde me na afloop van een lange zit – tot na middernacht – dat hij in de slotstelling nog wel zou hebben doorgespeeld. Er was nog wel een winstpoging voor Max Kerkvliet mogelijk, daarnaast hadden beide spelers nog enige minuten op de klok. Dus een extra pijnfactor.

Met in de A-groep 78 spelers en in de B-groep 82 spelers, zitten we precies op de maximum deelname die redelijkerwijze mogelijk is (160). Iedereen moet goed achter zijn bord kunnen zitten (en uitstappen) en dat proberen we dan ook elk jaar weer vol te houden. Dit keer is de B-groep groter dan de A-groep en dat hebben we nog niet eerder gekend. De winnaar van vorig jaar is er ook weer bij (Marco de Mooij) en een paar goede outsiders, onder meer Alexander Munninghoff (foto Maaijveld). Mijn persoonlijke tip voor de zege in de B-groep. Om maar even voor hem de druk te verhogen. We wensen u weer veel plezier bij de acht live-borden of kom gezellig even kijken in het Leidse denksportcentrum.


SimultaanOp donderdag 10 juli werd in het Leidse denksportcentrum het achtste Leiden Chess Tournament (LCT) geopend met een kloksimultaan door GM John van der Wiel. Hij speelde met een gemiddelde speeltijd van 4 minuten per partij tegen 10 cosponsors (dus John 40 minuten in totaal) die 20 minuten kregen toebedeeld op hun klok. Na acht minuten (dit is de 8ste editie vandaar) werd de grootmeester even van z’n stuk gebracht met de vraag wie er van de cosponsors de beste stelling had verkregen. Dit bleek Adinda-Serdijn-Koster te zijn en haar partij zou naderhand een van de drie remises zijn. Halverwege was een flink verhitte Van der Wiel te zien, want het werd toch wel erg benauwd in de speelzaal als je al snelschakende naar tien klokken moest turen om te zien waar je aan zet bent.

Deelnemende cosponsors waren (met tussenhaakjes hun score): Christine van der Ven van Grafisch Bureau (0), Wim Zwinkels van Epsilon Research (½), Jerry Bey van HBL Bouw (0), Adinda Serdijn-Koster van Shantih (½), Ruud Dobbelaar van Rhijngeest Juristen (0), Wessel Volders van WHV (0), Ed Noordijk van O’80 (0), Harro Weiland van HW (0), Hans Heshusius namens de Gemeente Leiden (0) en schaker in opleiding van Schaakeducatie Frank Erwich, jeugdspeler Rolf Corstjens (½). Uiteindelijk is de score van de GM met 8½ uit 10 best goed te noemen.

Kleurloting
Na de simultaan werd Adinda Serdijn-Koster (die na acht minuten speeltijd al goed stond, als eerder in dit verslag aangegeven) uitgenodigd in een geanimeerde setting in de bar met circa 50 genodigden (waarbij al een dag eerder aangekomen deelnemende titelhouders) de kleurloting te verrichten. Zij moest in een doorzichtig bakje drie witte en drie zwarte pionnen opbergen en een random nummer geven. Via het werpen van een grote dobbelsteen kwam uiteindelijk een witte pion te voorschijn en dat is de startkleur van de nummer één op rating in beide groepen.

Op vrijdag 11 juli (vanaf 19:00 uur) zullen circa 160 deelnemers in twee groepen gaan strijden om eerste geldprijzen van 1.750 euro (A) en 500 euro in de B-groep. Voorts zullen er – evenals in voorgaande jaren – weer dagprijzen worden uitgereikt aan spelers met opvallende prestaties. We wensen hen veel succes.