De 9de editie van het Leiden Chess Tournament  zal in tegenstelling tot voorgaande jaren een weekje opschuiven. Door een overvol zomerprogramma was het nodig nog eens goed naar de speeldata te kijken en de LCT organisatie koos dit keer voor een evenement in het derde en vierde weekeinde van juli.
Hierdoor zal er geen overlapping meer zijn voor het toernooi in Amsterdam en het Nationaal Kampioenschap in dezelfde plaats en periode. Het negende LCT-toernooi zal van (opening op de 16e ) 17-26 juli 2015 plaatsvinden.

U bent vanaf eind februari 2015 weer van harte welkom om u – via een digitaal formulier op de website (nieuw: www.leidenchess.com) – in te schrijven.

Heel graag tot ziens in juli.


WinnaarsLCT2014web-MVVia een drietal remises in het slotweekeinde (10-20 juli 2014) heeft de internationaal meester uit India Das Arghyadip met 7 punten de 8ste editie van het Leiden Chess Tournament 2014 gewonnen en hij scoorde daarmee zijn vierde GM-norm. Hij speelt ook in Dieren, dus zal hij snel de grootmeesterlijke ratinggrens bereiken. In de slotronde was de temperatuur nog altijd tegen de dertig graden in de speelzaal en dat verklaarde voor een deel de snelle remises aan enkele topborden. Csaba Horvath probeerde het op het topbord niet eens tegen Arghyadip en gaf remise na dertien zetten. Dat deed hij al twee keer eerder in het toernooi en vertelde daarbij dat dertien in het LCT een geluksgetal is, dus gold dat voor hem dan ook. Niets tegenin te brengen.

Lees meer »


John vd WielIn de achtste ronde waren er veel gevechten voor een goed klassement. Okee, een drietal partijen aan live-borden hield het al snel voor gezien, maar dat was niet verrassend met de koploper(s) Deep Sengupta vs Das Arghyadip, schaakvrienden Floris van Asendelft vs Rick Duijker en Boris Maryasin vs John van der Wiel die – zoals hij al eerder had aangegeven – erg slecht tegen de warmte kan: zie de foto rechts van een flink transpirerende John. Door de warmte buiten (33 graden gemeten) en 31 graden binnen in het centrum, zou je verwachten dat er hier en daar nog wel meer snelle remises te noteren waren. Maar niets bleek minder waar: de achtste ronde is blijkbaar de belangrijkste ronde voor een goede eindklassering. Naast de drie remises aan de topborden waren er nog slechts vijf andere te zien. Door of dankzij die remise van koploper Das (6½ punt), kreeg het achtervolgende groepje een goede kans om langszij te komen.

Lees meer »