SethuramanDe zevende editie van het Leiden Chess Tournament is op onderling resultaat (toernooiregel) gewonnen door Sethuraman Sethuraman. Nee, ik maak geen tikfout, deze jongeman heeft dezelfde voornaam als achternaam. Zeg maar de Jan Janssen uit India. Deze jonge grootmeester was al eerder in Leiden, hij maakte toen deel uit van de Indiase jeugdteams in 2009. Hij ging samen met zijn landgenoot Deep Sengupta de slotronde in met 6,5 punten (uit acht) en – evenals Deep – ze gingen er weer vol voor! Een grote groep enorm strijdlustige grootmeesters in de slotronde. Dat is ook wel eens anders. Waarbij er met een schuin oog naar het prijzenfonds wordt gekeken en dan volgen er opeens snelle remises. Niet bij de LCT line-up van dit jaar: in alle ronden een enorme vechtlust.

Om maar eens een paar resultaten op rij te zetten. Naast de twee koplopers met 6,5 punten nog een grote groep van 6 en 5,5 punters met daaronder veel titelhouders. Sethuraman won zijn slotduel van een aftredend titelhouder David Howell, die volgens hem een mooie kans halverwege zijn partij op groot voordeel heeft gemist. Hij stak niet in een grote vorm, verklaarde Howell na afloop. Deep Sengupta won van IM Bernal Moro (Spa) en werd gedeeld eerste (tweede op tie-break) en Leiderdorper Predrag Nikolic (BIH) versloeg met zwart de in een goede vorm verkerende Peter Prohaszka (Hon) en werd daardoor alleenwinnar van het brons. Drie grote geldprijzen voor dit trio Marco de Mooij en sponsorop goud, zilver en brons. Allemaal stuk voor stuk spelers die er voor gingen. Daarachter op de plaatsen 4 t/m 11 nog een achttal spelers (6 punten) die nog een leuk geldbedrag mocht verdelen. De Leidse grootmeester Erik van den Doel deed zijn best in dit veld, maar zou door een bar slecht slot (twee nederlagen) op de 21ste plaats eindigen.

In de B-groep (amateurs) eindigden een drietal spelers op 7 punten; Marco de Mooij (LSG), Franky Deketelaere (Bel) en Jan van der Knaap (Philidor Leiden). De Belg was heel blij dat we hem voor het Arbiter Schuering en Pijperstoernooi van de A- naar B-groep hadden geloodst, omdat zijn rating niet toereikend was. Uiteindelijk werd De Mooij tot winnaar van de B-groep uitgeroepen (op weerstandspunten) zie foto rechts met hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide die de prijzen uitreikte.

Bureau ChapeauAan dit internationale toernooi hielden vier personen een norm over. De LSG’er Arthur Pijpers scoorde een internationaal meesternorm (IM) en de Engelse Sabrina Chevannes scoorde een meesternorm voor vrouwen (WIM). Daarnaast reikte hoofdarbiter Arthur Schuering nog een tweetal normen uit aan zijn assistenten Vincent Schenkelaars en Chris de Weert. Zij behaalden beiden een FIDE-arbiternorm (FA).

Het afsluitende buffet voor spelers, gasten, sponsors en organisatie (+ partners) was weer een goed en waardig slot van dit Leidse sportfestijn. De vrouwen van Bureau Chapeau zaten (in de hitte van hun keuken boven de speelzaal) er volledig doorheen en trokken de stoute mutsen aan en dronken veel koffie uit hun schaakmokken. Hoewel? Zat daar wel altijd koffie in..?

Eindigen met een goed bericht is altijd mooi.
Hoofdsponsor Adhoc & Solide garandeerde ook zijn sponsoring van de editie in 2014, nu de gemeente Leiden c.q. Topsport Leiden nog over de streep trekken…
Graag tot volgend jaar en dan van 11-20 juli 2014.

(Jan Bey).

Lees meer »


Sengupta vs SethuramanGisteren gaf ik in mijn korte  dagverslag een vooruitblik op de komende confrontatie tussen lijstaanvoerder Sengupta en zijn landgenoot Sethuraman. Ik voorzag een snelle en korte remise. Niets bleek minder waar – en het is dan ook de goden verzoeken – toen beide grootmeesters uit India er vol voor gingen! Ik zal bij hen vandaag dan ook m’n welgemeende excuses maken. Sethuraman won dat prestigeduel en gaat nu na acht ronden – samen met Sengupta – aan de leiding met 6,5 punten. Het trio Howell, Prohaszka en de Spaanse IM met de fraaie naam Luis Javier Bernal Moro volgt het tweetal op 6 punten. Nikolic heeft het nog lang geprobeerd tegen Hasangatin (het zeeslangenrecord van Tiviakov vs V.d. Wiel uit 2011 met 134 zetten werd nipt niet verbroken) om ook op 6 punten te komen, maar moest uiteindelijk in remise berusten. Frank ZevenDerhalve was dit een voorlaatste ronde met erg veel strijdlust (op een korte remise na: Doel gemist)

Lees meer »


Epishin vs DeepNa de zevende ronde kunnen we in feite vaststellen dat de man in vorm, Deep Sengupta, vermoedelijk het toernooi zal gaan winnen. Hij deed goede zaken door op gedecideerde wijze grootmeester Vladimir Epishin te verslaan. De voormalige topgrootmeester heeft veel last van allerlei (spook) denkbeelden en loopt tijdens de partijen al mopperende even naar buiten, rookt snel een sigaret en gooit zich vol met koffie’; I need strong coffee..’ Het was voor Deep de derde winstpartij op rij en niet tegen de zwaksten in het toernooi: Prohaszka, Nikolic en Epishin. Voorwaar een fraaie prestatie. Vandaag zal er vermoedelijk tegen landgenoot en runner-up Sethuraman een snelle remise op het bord komen. Newerla blondjesHet achtervolgende peloton zal zaterdag,

Lees meer »


Deep SenguptaVan alle edities in het Leiden Chess Tournament is deze zevende Leidse schaaktoer tot dusver de spannendste. Het is bovenin het deelnemersveld voor alle topplaatsen dringen geblazen. De beste vorm is waar te nemen bij grootmeester Deep Sengupta. In de zesde ronde bleek hij tegen Predrag Nikolic uiteindelijk over het beste geheugen te beschikken in een theoretisch toreneindspel met een vrije a- en h-pion. Deze voormalige jeugdwereldkampioen (<16) wordt nu een van de belangrijkste kanshebbers voor de titel. Of hij moet in de laatste drie ronden van dit komende weekend – wellicht door warmte overvallen – opeens alles gaan verliezen. Maar dat lijkt me voor een speler uit India niet mogelijk. Vlak achter Deep (zoals hij kortweg hier genoemd wordt; spreek uit Diep)  zit nog een hele colonne ‘prizefighters’. Op een half punt (5) volgt de ook al goed voor de dag komende Hongaar Peter Prohaszka en daarna zeven man met 4,5 punten, met onder meer de Engelse titelverdediger David Howell die van de jonge Leidse troef Arthur Pijpers won. Bij die 4,5 puntengroep zitten vooralsnog geen Leidse troeven, die vinden we terug in een groepje met 4 punten. Er volgen derhalve nog drie erg spannende ronden!

Live-tabletHeeft u al op de live pagina naar de extra mogelijkheden gekeken om de eerste acht borden in het Dagprijs Cor Kanterstoernooi te kunnen volgen op een mobiel (smartphone en tablet)? Kijk ook eens naar de nieuwe mogelijkheid voor het volgen van acht borden tegelijk in uw scherm zonder flash!

De dagprijs ging dit keer naar een jongeman in de B-groep. Afgelopen maandag was hij als enige nog laat bezig om het punt binnen te halen en dinsdag kreeg hij een wijze levensles door als eerste met een nul te moeten vertrekken. Als laatste en als eerste vertrekken hoort ook bij het leven, vertelde ik hem als een wijze levensles. Het spel ‘Levensweg’ werd aan Cor Kanters cadeau gedaan. Vlak voor de zesde ronde werd ik ook nog even live in de radio-uitzending gehaald van de regionale zender Unity FM. Luister hier naar dit leuke vraaggesprekje.


Na de vijfde ronde is er nog altijd eén koploper. Maar de lijstaanvoerder van gisteren, Peter Prohaszka (op bijgaande foto van Maaijveld links op het eerste livebord), verloor van voormalig wereldkampioen onder 16 jaar Deep Sengupta. De Hongaar overzag in de tijdnoodfase een matwending. De grootmeester uit India is nu de enige in het veld met 4,5 punt. Dankzij winstpartijen van Erik van den Doel, Artem Iljin, Predrag Nikolic en Sethuraman (hij versloeg op rappe wijze de Leidse meester Fred Slingerland) volgt er nu een groepje grootmeesters met 4 punten.

In de bar werd met veel interesse gekeken naar de Engelse confrontatie tussen Yang-Fan Zhou en titelverdediger David Howell, die maar moeizaam op gang komt. Opnieuw probeerde Howell ijzer met handen te breken, maar meester Zhou kwam goed voorbereid aan tafel en had na twintig zetten meer speeltijd dan bij het begin. Howell daarentegen verbruikte veel tijd en moest uiteindelijk met remise genoegen nemen. De dagprijs (collectors-item LCT T-shirt) ging dit keer naar Eric van ‘t Hof, want hij was zo sportief om toch nog naar het denksportcentrum te komen, nadat zijn tegenstander Willy Hendriks zich wegens droeve familieomstandigheden moest terugtrekken. Woensdag 17 juli is een rustdag in het toernooi.

Op donderdag 18 juli gaat het evenement verder met op het eerste bord de clash tussen koploper Sengupta en de Bosnische Leiderdorper Nikolic. Maar ook de overige top live-borden met onder meer Iljin vs Epishin, Van Den Doel vs Prohaszka, Zaragatski vs Sethuraman en de jonge LSG´er Arthur Pijpers – die goed op koers ligt voor een meesternorm – mag tegen een ongetwijfeld getergde Howell het vege lijf zien te redden.

(JB)


ProhaszkaIn de vierde ronde van de Leiden Chess Tour  is er één speler met de volle 100% score uit het kopgroepje van vier gedemarreerd: IGM Peter Prohaszka (Hon). Hij versloeg in de vierde ronde op leuke wijze IGM Ramil Hasangatin (Rus). Epishin vs BeyZie de partij op onze site in de PGN-notatie (onder de live button) om dat vervolgens in uw favoriete viewer te bekijken. Het groepje achter de Hongaar met een half punt minder bestaat uit IGM Vladimir Epishin, IGM Deep Sengupta en IM Ilja Zaragatski. Voor de Rus Epishin is dit het moment van de waarheid (vandaag ronde 5), want door zijn bye in de eerste ronde heeft hij nog niet echt een vuurproef (lees: titelhouders) gehad. Hoewel hij eerder tegen het 20-jarige regiotalent Vincent Blom was ontsnapt. Op bijgaande foto rechts van dit keer Juudster – waarbij beiden een bril/oogprobleem verdoezelen door erover heen te kijken – ‘yes mister Bey, I will do my best but its a strong tournament..‘.

Harro WeilandOok titelverdediger David Howell likte zijn wonden van zijn klok nul in de vorige ronde en won van de kersverse NOSBO-kampioen Bert van der Marel. Hierdoor komt hij in een grote groep met drie punters (twaalf spelers met o.a. Nikolic, Van den Doel, Iljin, Hasangatin, Sethuraman etc. en allen zijn zeker nog niet kansloos voor de eindzege. Immers zijn we pas halverwege (morgen is een rustdag) en een voorspelling voor het slot kan vandaag door alle deelnemers worden gemaakt. Even een voorspellend briefje invullen. In tegenstelling tot voorgaande jaren kunnen de spelers dit jaar raden naar de nummer zeven in de eindstand en dat levert dan een ludieke Chapeau geldprijs op.

De dagprijs (schaakboek New In Chess) ging dit keer naar een van de oudste deelnemers in het toernooi (foto links): Harro Weiland. Deze oud-organisator (hij organiseerde onder meer de bekende LSG-vierkamp in 1970 met o.a. wereldkampioen Michael Botwinnik, Bent Larsen, Boris Spasski en Hein Donner. Van deze goede schaakvriend maak ik vandaag de dag nog heel graag gebruik. Voornamelijk zijn ervaring bij het organiseren is me welkom en het verwerven van sponsoring.


Van den Doel en MinkhorstNa de derde ronde van de Leidse Schaak Tour is een kleine kopgroep ontstaan van vier man met drie punten: de grootmeesters Sengupta, Prohaszka, Hasangatin en de bijna grootmeester Zaragatski. Laatstgenoemde zorgde ervoor dat titelkandidaat David Howell daar niet bij is. In een onduidelijke stelling ging Howell op de 35ste zet door zijn vlag. ‘Dit eindspel zou waarschijnlijk door de sterkste speler zijn gewonnen’ bekende voormalig topgrootmeester Vladimir Epishin voor de live borden presentatie in de bar. Ik vermoed dat hij daar Howell mee bedoelde, maar helemaal zeker weet ik dat niet. De man spreekt een vreemd soort Russisch/Duits/Engels. Wie daar ook niet bij zit is de lokale favoriet Erik van den Doel: links op bijgaande foto van Maaijveld aan de bar, met journalist Robbert Minkhorst van het Leidsch Dagblad. Van HarteVanmorgen in de krant bekende hij goed te zijn weggekomen, omdat de Engelse WFM Sabrina Chevannes genoegen nam met remise tegen een grootmeester. Ook mijn aanloop problemen met de Stichting Leidse Studentenhuisvesting (Accommodate) over twee onfrisse en onvolledige kamers is door de krant aangestipt. Maar de SLS pakte dit goed op door excuses en een uitstekende nabehandeling.

De traditionele dagprijs ging dit keer naar de jongste deelnemer(ster) in de B-groep: Eva van Harten. Het was voor alle deelnemers aandoenlijk om te zien dat deze jongedame op haar gevouwen beentjes op een stoel zat om bij de stukken op het bord te kunnen komen. Natuurlijk hadden wij bij de door de C-1000 Diamantplein gesponsorde dagprijzen een stapel lekkernijen voor haar beschikbaar. Ze moest wel beloven dat ze haar ouders niets zou verklappen.. ze mag immers van vreemde mannen niets aannemen. Ook haar tandarts zal vermoedelijk protesteren.


dagprijsOp bijgaande foto ging de eerste dagprijs in het LCT naar Max Kerkvliet. Hij ontving een gesigneerd boek van deelnemer IM Willy Hendriks. Zijn boek met vele hele goede recensies: ‘Move first and think later’ kende in de eerste etappe van de Leiden Chess Tour een variant met de titel boven dit bericht.

In de openingsronde ging Kerkvliet na een lange strijd van vele uren in het zicht van de remisehaven alsnog onderuit en verloor Chapeauvan de Duitse IM Ilja Zaragatski. De speler van Apeldoorn ontvangt op het eerstvolgende FIDE-congres de GM titel. Er zijn na de tweede ronde nog zo’n elf spelers met 2 uit 2. Daaronder zitten in ieder geval zeven grootmeesters. Maar titelkandidaten als Erik van den Doel en Vladimir Epishin zitten in een groep van tien achtervolgers met 1,5 punt.

De organisatie heeft dagelijks na elke speelronde een gezellige nazit en worden dan uitstekend verzorgd door de vrouwen van Bureau Chapeau. Ze zijn bekend van een volledige zwart/wit schaak outfit. Daar is dit jaar uitbreiding in gekomen door een gift met een tweetal ‘hoge en lage mutsen’ (zie foto van de hoge versie) voor het zien van de lage versie zult u dan toch even naar het denksportcentrum in Leiden moeten komen. Vandaag was er traditioneel bezoek van fotograaf Ab Scheel, we zullen hem morgen opnemen in ons dagverslag met een link naar zijn fotoverslag.


eerste zetDe zevende editie van het Leiden Chess Tournament had op donderdag 11 juli j.l. een leuk openings spektakel met de winnaar van vorig jaar, IGM David Howell. De Engelse grootmeeester moest in een kloksimultaan (20-40) binnen het uur een tiental (co)sponsors zien te verslaan. Dit lukte hem met veel kracht en machtsvertoon. Later deze week tonen we u nog enige foto’s van dit evenement. Howell scoorde maar liefst 95% (9,5 uit 10) en stond alleen hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide Administratie & Advies een remise toe. ‘I was a pawn down and I was happy with the draw’ was het laconieke commentaar van de Engelsman. Alle overigen gingen relatief snel van het bord. Degene die als zevende een handdruk ter opgave aan Howell gaf werd onwetende verantwoordelijk voor de startkleur van Howell. Onder zijn bord lag een envelop met de kleur voor de hoogste ratinghouder, het werd zwart tegen de Afghaanse FM Asefi Zaheeruddeen (zie live-borden).

In de A-groep deelnemers uit dertien verschillende landen en toch ook dit jaar weer enige sterk schakende vrouwen. Op de foto rechts een vriendin van David Howell: WCM Liza Orlova uit Canada. Zij speelde aan het derde bord van het Canadese dames Olympiade Team. (Redactioneel: Er zijn enige mailtjes binnengekomen dat hier zou staan ‘the girlfriend’. Dat berust waarschijnlijk op een verkeerde vertaling van google translate die een vriendin vertaald heeft in ‘the girlfriend’. Het moet zijn: gewoon een goede vriendin van David, dus ‘a girlfriend’)

Er Liza Orlovais een grootmeester die zijn vriendin wel in de Leidse strijd ziet. Jan Smeets secondeert (voordat hij naar Biel zal afreizen voor zijn volgende toernooi) zijn vriendin Smaranda Padurariu en die scoorde al eens een IM-norm in Leiden (2011).

Op het moment van schrijven zie ik dat een andere sterk schakende vrouw IM Eelke Wiersma op remise hield. Chapeau voor de Engelse WIM Sabrina Chevannes. Vanaf ronde twee komt er nog een sterke grootmeester naar Leiden, hij kon niet op tijd afreizen naar Leiden voor de eerste ronde. Vladimir Epishin (2598) was beschikbaar om een opengevallen last-minute plaats in te kunnen nemen. Dit jaar proberen we de reeds bekende uitslagen uit die ronde direct op internet te plaatsen, maar dan wel onder voorbehoud van tikfouten..

(JB).


GM David HowellHet 7e Leiden Chess Tournament wordt geopend met een kloksimultaan van de regerend toernooiwinnaar David Howell. De Engelse grootmeester zal het op de vooravond van het internationale toernooi opnemen tegen een sponsorteam van tien spelers met een uiteenlopende speelsterkte tussen 1900 en 2200 FIDE-rating. Op donderdag 11 juli zal hij binnen een uur totale speeltijd deze tien (co)sponsors van het bord moeten spelen!

In het (co)sponsorteam spelen Roel Piket (Adhoc & Solide), Wessel Volders (WHV), Wim Zwinkels (Epsilon Research), Eef Plugge (Gemeente Leiden), Martijn Otten (Scheffer Team), Adinda Serdijn (Shantih), Ed Noordijk (Oegstgeest’80), Bert van der Marel (Café Atlantis), Remmelt Otten (New In Chess) en Jerry Bey (HBL Bouw). Reservelijst: Harro Weiland (HW80).

Deelnemers aan het toernooi, maar ook andere geïnteresseerden, zijn van harte welkom te komen kijken naar dit openingsevenement op donderdagavond 11 juli. Bezoekers inloop vanaf 18.30 uur en de start van de simultaan is om 19.00 uur. Het toernooi wordt op vrijdag 12 juli om 19.00 uur weggeschoten (eerste zet op het topbord) door hoofdsponsor Roel Piket, directeur van Adhoc & Solide.

English version


Slotduel Nikolic vs HowellIn de zevende editie van het Leiden Chess Tournament die van 11-21 juli 2013 opnieuw in het Leidse denksportcentrum zal worden gehouden, zullen maar liefst vier oud-winnaars acte de présence geven. De winnaar van vorig jaar, de jonge grootmeester David Howell uit Engeland, komt zijn titel verdedigen (zie foto Maaijveld van het slotduel tussen Nikolic en Howell). Daarnaast zijn er de voormalige toernooiwinnaars Predrag Nikolic (Bosnië & Herzegovina), meester Eelke Wiersma (LSG) en namens schaakstad Leiden komt grootmeester Erik van den Doel de Leidse kleuren verdedigen. Het dan volledig heringerichte en opgeknapte Diamantplein is dan tien dagen het bezit van vele internationale schakers. Het Leidse topschaakevenement kan dit keer opnieuw op de steun rekenen van onder meer het bedrijf Adhoc & Solide Administratie en Advies uit Leiden, Topsport Leiden en de Stichting Denksport Leiden.

In het deelnemersveld van 150 spelers – uit tot dusver 12 verschillende landen – zijn er dit jaar onder meer voormalige Europese- en wereldkampioenen bij de jeugd onder 12, 14 en 16 jaar te bewonderen. Nu een paar jaar ouder zijn deze jonge spelers inmiddels getooid met een sterke grootmeestertitel en gelden zij als serieuze kanshebbers voor de eindzege. Uit India komen de voormalige WK onder 12 jaar Deep Sengupta en de wereldkampioen onder 16 jaar jaar Sethuraman S.P. Uit Hongarije komt voormalig Europees jeugdkampioen onder 14 jaar Peter Prohaszka. Eind mei werd het maximum aantal deelnemers bereikt in dit populaire internationale zomerschaaktoernooi (per eind juni nog enkele inschrijvingen op aanvraag mogelijk).

(JB).