SethuramanDe zevende editie van het Leiden Chess Tournament is op onderling resultaat (toernooiregel) gewonnen door Sethuraman Sethuraman. Nee, ik maak geen tikfout, deze jongeman heeft dezelfde voornaam als achternaam. Zeg maar de Jan Janssen uit India. Deze jonge grootmeester was al eerder in Leiden, hij maakte toen deel uit van de Indiase jeugdteams in 2009. Hij ging samen met zijn landgenoot Deep Sengupta de slotronde in met 6,5 punten (uit acht) en – evenals Deep – ze gingen er weer vol voor! Een grote groep enorm strijdlustige grootmeesters in de slotronde. Dat is ook wel eens anders. Waarbij er met een schuin oog naar het prijzenfonds wordt gekeken en dan volgen er opeens snelle remises. Niet bij de LCT line-up van dit jaar: in alle ronden een enorme vechtlust.

Om maar eens een paar resultaten op rij te zetten. Naast de twee koplopers met 6,5 punten nog een grote groep van 6 en 5,5 punters met daaronder veel titelhouders. Sethuraman won zijn slotduel van een aftredend titelhouder David Howell, die volgens hem een mooie kans halverwege zijn partij op groot voordeel heeft gemist. Hij stak niet in een grote vorm, verklaarde Howell na afloop. Deep Sengupta won van IM Bernal Moro (Spa) en werd gedeeld eerste (tweede op tie-break) en Leiderdorper Predrag Nikolic (BIH) versloeg met zwart de in een goede vorm verkerende Peter Prohaszka (Hon) en werd daardoor alleenwinnar van het brons. Drie grote geldprijzen voor dit trio Marco de Mooij en sponsorop goud, zilver en brons. Allemaal stuk voor stuk spelers die er voor gingen. Daarachter op de plaatsen 4 t/m 11 nog een achttal spelers (6 punten) die nog een leuk geldbedrag mocht verdelen. De Leidse grootmeester Erik van den Doel deed zijn best in dit veld, maar zou door een bar slecht slot (twee nederlagen) op de 21ste plaats eindigen.

In de B-groep (amateurs) eindigden een drietal spelers op 7 punten; Marco de Mooij (LSG), Franky Deketelaere (Bel) en Jan van der Knaap (Philidor Leiden). De Belg was heel blij dat we hem voor het Arbiter Schuering en Pijperstoernooi van de A- naar B-groep hadden geloodst, omdat zijn rating niet toereikend was. Uiteindelijk werd De Mooij tot winnaar van de B-groep uitgeroepen (op weerstandspunten) zie foto rechts met hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide die de prijzen uitreikte.

Bureau ChapeauAan dit internationale toernooi hielden vier personen een norm over. De LSG’er Arthur Pijpers scoorde een internationaal meesternorm (IM) en de Engelse Sabrina Chevannes scoorde een meesternorm voor vrouwen (WIM). Daarnaast reikte hoofdarbiter Arthur Schuering nog een tweetal normen uit aan zijn assistenten Vincent Schenkelaars en Chris de Weert. Zij behaalden beiden een FIDE-arbiternorm (FA).

Het afsluitende buffet voor spelers, gasten, sponsors en organisatie (+ partners) was weer een goed en waardig slot van dit Leidse sportfestijn. De vrouwen van Bureau Chapeau zaten (in de hitte van hun keuken boven de speelzaal) er volledig doorheen en trokken de stoute mutsen aan en dronken veel koffie uit hun schaakmokken. Hoewel? Zat daar wel altijd koffie in..?

Eindigen met een goed bericht is altijd mooi.
Hoofdsponsor Adhoc & Solide garandeerde ook zijn sponsoring van de editie in 2014, nu de gemeente Leiden c.q. Topsport Leiden nog over de streep trekken…
Graag tot volgend jaar en dan van 11-20 juli 2014.

(Jan Bey).

Lees meer »


Sengupta vs SethuramanGisteren gaf ik in mijn korte¬† dagverslag een vooruitblik op de komende confrontatie tussen lijstaanvoerder Sengupta en zijn landgenoot Sethuraman. Ik voorzag een snelle en korte remise. Niets bleek minder waar – en het is dan ook de goden verzoeken – toen beide grootmeesters uit India er vol voor gingen! Ik zal bij hen vandaag dan ook m’n welgemeende excuses maken. Sethuraman won dat prestigeduel en gaat nu na acht ronden – samen met Sengupta – aan de leiding met 6,5 punten. Het trio Howell, Prohaszka en de Spaanse IM met de fraaie naam Luis Javier Bernal Moro volgt het tweetal op 6 punten. Nikolic heeft het nog lang geprobeerd tegen Hasangatin (het zeeslangenrecord van Tiviakov vs V.d. Wiel uit 2011 met 134 zetten werd nipt niet verbroken) om ook op 6 punten te komen, maar moest uiteindelijk in remise berusten. Frank ZevenDerhalve was dit een voorlaatste ronde met erg veel strijdlust (op een korte remise na: Doel gemist)

Lees meer »


Epishin vs DeepNa de zevende ronde kunnen we in feite vaststellen dat de man in vorm, Deep Sengupta, vermoedelijk het toernooi zal gaan winnen. Hij deed goede zaken door op gedecideerde wijze grootmeester Vladimir Epishin te verslaan. De voormalige topgrootmeester heeft veel last van allerlei (spook) denkbeelden en loopt tijdens de partijen al mopperende even naar buiten, rookt snel een sigaret en gooit zich vol met koffie’; I need strong coffee..’ Het was voor Deep de derde winstpartij op rij en niet tegen de zwaksten in het toernooi: Prohaszka, Nikolic en Epishin. Voorwaar een fraaie prestatie. Vandaag zal er vermoedelijk tegen landgenoot en runner-up Sethuraman een snelle remise op het bord komen. Newerla blondjesHet achtervolgende peloton zal zaterdag,

Lees meer »


Deep SenguptaVan alle edities in het Leiden Chess Tournament is deze zevende Leidse schaaktoer tot dusver de spannendste. Het is bovenin het deelnemersveld voor alle topplaatsen dringen geblazen. De beste vorm is waar te nemen bij grootmeester Deep Sengupta. In de zesde ronde bleek hij tegen Predrag Nikolic uiteindelijk over het beste geheugen te beschikken in een theoretisch toreneindspel met een vrije a- en h-pion. Deze voormalige jeugdwereldkampioen (<16) wordt nu een van de belangrijkste kanshebbers voor de titel. Of hij moet in de laatste drie ronden van dit komende weekend – wellicht door warmte overvallen – opeens alles gaan verliezen. Maar dat lijkt me voor een speler uit India niet mogelijk. Vlak achter Deep (zoals hij kortweg hier genoemd wordt; spreek uit Diep)¬† zit nog een hele colonne ‘prizefighters’. Op een half punt (5) volgt de ook al goed voor de dag komende Hongaar Peter Prohaszka en daarna zeven man met 4,5 punten, met onder meer de Engelse titelverdediger David Howell die van de jonge Leidse troef Arthur Pijpers won. Bij die 4,5 puntengroep zitten vooralsnog geen Leidse troeven, die vinden we terug in een groepje met 4 punten. Er volgen derhalve nog drie erg spannende ronden!

Live-tabletHeeft u al op de live pagina naar de extra mogelijkheden gekeken om de eerste acht borden in het Dagprijs Cor Kanterstoernooi te kunnen volgen op een mobiel (smartphone en tablet)? Kijk ook eens naar de nieuwe mogelijkheid voor het volgen van acht borden tegelijk in uw scherm zonder flash!

De dagprijs ging dit keer naar een jongeman in de B-groep. Afgelopen maandag was hij als enige nog laat bezig om het punt binnen te halen en dinsdag kreeg hij een wijze levensles door als eerste met een nul te moeten vertrekken. Als laatste en als eerste vertrekken hoort ook bij het leven, vertelde ik hem als een wijze levensles. Het spel ‘Levensweg’ werd aan Cor Kanters cadeau gedaan. Vlak voor de zesde ronde werd ik ook nog even live in de radio-uitzending gehaald van de regionale zender Unity FM. Luister hier naar dit leuke vraaggesprekje.