Howell en sponsor Roel PiketAnd so it is

Just like you said it would be

Life goes easy on me

Most of the time

And so it is ..

Deze populaire soundtrack van Damien Rice uit de film Closer spookte tijdens de slotronde constant door m’n hoofd. De muziek moet u er zelf maar even Beyzoeken. Hij kwam zag en overwon. Om ook maar eens een populaire one-liner te gebruiken. Menigeen tipte hem vooraf als winnaar en die waarzeggers kregen gelijk. De zesde toernooizege ging naar de Engelse grootmeester David Howell, hier op de foto met hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide uit Leiden.

Deze jonge Engelsman heeft zich inmiddels al flink in de kijker gespeeld tegen de absolute wereldtop met onder meer Carlsen, Anand, Kramnik en Aronian in de London Chess Classic. In LCT 2011 werd hij nog gedeeld tweede achter Tiviakov, maar nu bewees hij in een nog sterker veld over de langste adem te beschikken. In dit veld met zwaargewichten als onder meer grootmeesters als Igor Khenkin (dit was niet zijn toernooi, hij had last van de warmte van een overvolle speelzaal met 158 deelnemers), Parimarjan Negi, Bartosz Socko, Predrag Nikolic, Evgeny Vorobiov, Viacheslav Zakhartsov, Csaba Horvath en een groepje grootmeesters uit India liet Howell het beste schaak zien. “Het is hier leuker dan in andere toernooien”, vertelde Howell tegen journalist Robbert Minkhorst van het Leidsch Dagblad en kondigde aan “hopelijk terug te kunnen keren. Het is bovendien een sterk toernooi”.

Lees meer »


David HowellIn de voorlaatste ronde is David Howell (foto) erin geslaagd zijn medekoploper Parimarjan NegiĀ  te verslaan.

Hierdoor gaat de Engelsman nu alleen aan de leiding met 7 punten (8). Direct na de partij toonde Howell zelf aan dat Negi toch nog wel de remise heeft gemist. Sneu voor smaakmaker van de ronden 6 en 7. Daarachter vond bijna vanzelfsprekend ook een slachting plaats.

Igor Khenkin heeft dit toernooi ontzettend veel problemen met zijn vorm en ook nu moest hij weer in een remise berusten. De eindzege is niet meer binnen zijn bereik. De Leidse kanshebbers op een topklassering gingen allen onderuit.

Lees meer »


Evgeny VorobiovDe grootmeesters Parimarjan Negi en David Howell gaan na zeven ronden gezamenlijk aan de leiding. Dit duo verzamelde tot dusver als enige 6 punten. Het gemak waarmee beide schakers hun partijen – na de rustdagĀ  van afgelopen woensdag – in winst omzetten oogst veel bewondering. Naast de fraaie zege in de zesde ronde van Negi (zie vorig dagverslag en de analyse van Dimitri Reinderman op schaaksite.nl) voegde hij er daar in de zevende ronde nog eentje aan toe. En ik denk niet dat het daarbij blijft. Een mooi kijkspel voor het publiek in de zaal, in de bar aan de wand en de vele duizenden kijkers wereldwijd via internet. Negi’s slachtoffer in de zevende ronde – de Russische grootmeester Evgeny Vorobiov (2586) – was medekoploper en is in dit toernooi toch ook niet zwak bezig. Op de foto rechts (Maaijveld) is goed te zien dat hij er niet echt meer in geloofde.

Lees meer »


Parimarjan NegiDe zesde ronde bleek er eentje van ongekende spanning. Vooral aan de top komen de hoogste ratinghouders nu plotseling in actie. We zitten immers in de belangrijkste fase van het toernooi. Genieten was het aan het eerste live-bord tussen koploper Bartosz Socko vs Parimarjan Negi. Zie de foto van Negi voor de partij waarbij al te zien is hoe gefocust hij is. We ontvingen op de redactie diverse mailtjes over de live-partijen en met name de partijwinst van Negi oogste veel lof. Er werd zelfs om nadere (technische) analyse gevraagd. Die partij zal ongetwijfeld wel in diverse columns verschijnen in onder meer de landelijke bladen. David Howell won met de zijn bekende kleine middelen van Csaba Horvath en ook Igor Khenkin (nu lekker fris bij een open raam) kwam zich met een zege op Arthur Pijpers weer aan kop melden. Ook de vooralsnog niet zo bekende Rus Evgeny Vorobiov kwam door een zege op Etienne Goudriaan aan kop. Er zijn na zes ronden drie koplopers mHorvath ontving dagprijsje Heinekenet 5 punten: Negi, Howell en Vorobiov. Acht spelers hebben 4,5 punt (waaronder Benjamin Bok en LSG’er Jan-Willem de Jong) en maar liefst twaalf spelers op 4 punten. Met nog drie loodzware ronden te gaan is de winnaar zeker nog niet bekend.

De dagprijs ging naar de eerste grootmeester in de historie van LCT die een bye moest opnemen: Csaba Horvath. Na de vierde ronde hanteerden een aantal barbezoekers – waaronder Horvath – de slogan ‘Horvath En Ik Nemen Elke Keer Een Nieuwe’.. (Heineken). Hij ontving een Six-pack van dit populaire merk voor zijn gedwongen absentie.