Howell en sponsor Roel PiketAnd so it is

Just like you said it would be

Life goes easy on me

Most of the time

And so it is ..

Deze populaire soundtrack van Damien Rice uit de film Closer spookte tijdens de slotronde constant door m’n hoofd. De muziek moet u er zelf maar even Beyzoeken. Hij kwam zag en overwon. Om ook maar eens een populaire one-liner te gebruiken. Menigeen tipte hem vooraf als winnaar en die waarzeggers kregen gelijk. De zesde toernooizege ging naar de Engelse grootmeester David Howell, hier op de foto met hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide uit Leiden.

Deze jonge Engelsman heeft zich inmiddels al flink in de kijker gespeeld tegen de absolute wereldtop met onder meer Carlsen, Anand, Kramnik en Aronian in de London Chess Classic. In LCT 2011 werd hij nog gedeeld tweede achter Tiviakov, maar nu bewees hij in een nog sterker veld over de langste adem te beschikken. In dit veld met zwaargewichten als onder meer grootmeesters als Igor Khenkin (dit was niet zijn toernooi, hij had last van de warmte van een overvolle speelzaal met 158 deelnemers), Parimarjan Negi, Bartosz Socko, Predrag Nikolic, Evgeny Vorobiov, Viacheslav Zakhartsov, Csaba Horvath en een groepje grootmeesters uit India liet Howell het beste schaak zien. “Het is hier leuker dan in andere toernooien”, vertelde Howell tegen journalist Robbert Minkhorst van het Leidsch Dagblad en kondigde aan “hopelijk terug te kunnen keren. Het is bovendien een sterk toernooi”.

Lees meer »


David HowellIn de voorlaatste ronde is David Howell (foto) erin geslaagd zijn medekoploper Parimarjan Negi  te verslaan.

Hierdoor gaat de Engelsman nu alleen aan de leiding met 7 punten (8). Direct na de partij toonde Howell zelf aan dat Negi toch nog wel de remise heeft gemist. Sneu voor smaakmaker van de ronden 6 en 7. Daarachter vond bijna vanzelfsprekend ook een slachting plaats.

Igor Khenkin heeft dit toernooi ontzettend veel problemen met zijn vorm en ook nu moest hij weer in een remise berusten. De eindzege is niet meer binnen zijn bereik. De Leidse kanshebbers op een topklassering gingen allen onderuit.

Lees meer »


Evgeny VorobiovDe grootmeesters Parimarjan Negi en David Howell gaan na zeven ronden gezamenlijk aan de leiding. Dit duo verzamelde tot dusver als enige 6 punten. Het gemak waarmee beide schakers hun partijen – na de rustdag  van afgelopen woensdag – in winst omzetten oogst veel bewondering. Naast de fraaie zege in de zesde ronde van Negi (zie vorig dagverslag en de analyse van Dimitri Reinderman op schaaksite.nl) voegde hij er daar in de zevende ronde nog eentje aan toe. En ik denk niet dat het daarbij blijft. Een mooi kijkspel voor het publiek in de zaal, in de bar aan de wand en de vele duizenden kijkers wereldwijd via internet. Negi’s slachtoffer in de zevende ronde – de Russische grootmeester Evgeny Vorobiov (2586) – was medekoploper en is in dit toernooi toch ook niet zwak bezig. Op de foto rechts (Maaijveld) is goed te zien dat hij er niet echt meer in geloofde.

Lees meer »


Parimarjan NegiDe zesde ronde bleek er eentje van ongekende spanning. Vooral aan de top komen de hoogste ratinghouders nu plotseling in actie. We zitten immers in de belangrijkste fase van het toernooi. Genieten was het aan het eerste live-bord tussen koploper Bartosz Socko vs Parimarjan Negi. Zie de foto van Negi voor de partij waarbij al te zien is hoe gefocust hij is. We ontvingen op de redactie diverse mailtjes over de live-partijen en met name de partijwinst van Negi oogste veel lof. Er werd zelfs om nadere (technische) analyse gevraagd. Die partij zal ongetwijfeld wel in diverse columns verschijnen in onder meer de landelijke bladen. David Howell won met de zijn bekende kleine middelen van Csaba Horvath en ook Igor Khenkin (nu lekker fris bij een open raam) kwam zich met een zege op Arthur Pijpers weer aan kop melden. Ook de vooralsnog niet zo bekende Rus Evgeny Vorobiov kwam door een zege op Etienne Goudriaan aan kop. Er zijn na zes ronden drie koplopers mHorvath ontving dagprijsje Heinekenet 5 punten: Negi, Howell en Vorobiov. Acht spelers hebben 4,5 punt (waaronder Benjamin Bok en LSG’er Jan-Willem de Jong) en maar liefst twaalf spelers op 4 punten. Met nog drie loodzware ronden te gaan is de winnaar zeker nog niet bekend.

De dagprijs ging naar de eerste grootmeester in de historie van LCT die een bye moest opnemen: Csaba Horvath. Na de vierde ronde hanteerden een aantal barbezoekers – waaronder Horvath – de slogan ‘Horvath En Ik Nemen Elke Keer Een Nieuwe’.. (Heineken). Hij ontving een Six-pack van dit populaire merk voor zijn gedwongen absentie.


Kidambi vs SockoNa de vijfde ronde is er één grootmeester boven komen drijven: Bartosz Socko (op de foto rechts). De Pool verzamelde uit vijf ronden als enige 4,5 punt. In de vijfde ronde versloeg hij een van zijn medekoplopers IGM Arun Prasad (India) en zag de meeste van zijn achtervolgers een remise maken. Parimarjan Negi (winst op Frank Erwich), Predrag Nikolic (winst op Thijs Roorda) en Babu Lalith met zijn vierde zege op rij sloten aan in de kopgroep.

Na de vierde ronde werd er door de Hongaarse grootmeester Csaba Horvath wat uitbundig (biertje?) doorgedronken (midden in de nacht was Khenkin toch nog bezig) en moest toen als eerste grootmeester in de historie Dagprijs voor Henk Boumavan het LCT een bye opnemen voor de vijfde ronde! Vandaag – woensdag – is er een rustdag in Leiden, maar dit heuglijke feit zullen we op donderdag schaakblomen zw-wvoor de zesde ronde met een prijsje belonen. Mijlpalen moet je altijd vieren.
De dagprijs ging naar Henk Bouma (foto links) die na o uit 4 vermoedelijk enigszins uitgeblust naarstig op zoek is naar zijn vorm en nieuwe energie nodig heeft. We hielpen een handje door hem te voorzien van de dagprijs met een pakket batterijen en een Mars. Niets is wat het lijkt, maar op de foto hiernaast kunt u toch zien dat zelfs de schaakbloemen bij de organisatie – boven de speelzaal in het zenuwcentrum – zwart-wit zijn! Die TD op de achtergrond is daardoor een wazig type..


Drukte in de nachtDe vierde ronde was voor een grote groep titelhouders van belang om de aansluiting met de kop te kunnen behouden. Aan de topborden werden dan ook – na enige schermutselingen dat weer wel – remises genoteerd. Er zijn vanavond bij de start van de laatste ronde voor de rustdag zes spelers met 3,5 punt (4). Na de 5e ronde is er op de tussenwoensdag in het LCT altijd een rustdag, niet voor de spelers maar voor de organisatie van groot belang. En de gasten kunnen dan even iets cultureels meepikken. Musea genoeg in Leiden en onder meer de roots van de grote schilder Rembrandt.

Naast een vijftal remises aan de topborden beet Herman van Halderen dan eindelijk in het stof. “I was thinking to offer a draw, because Herman was a bit better. If he plays 26.Lxf5 its drawish.” vertelde Van Halderen bedwinger IGM Csaba Horvath. NK<20 Julian van OverdamVerder waren er moeizame partijen voor IGM John van der Wiel (remise) en Edwin van Haastert (een nul tegen Thijs Roorda). Maar de meeste weerstand kreeg de nummer één op rating in het toernooi Igor Khenkin. Hij moest diep gaan in een slijtageslag van circa zes uur. Inmiddels 01.00 uur in de nacht (zie foto rechts, met enkele nachtbrakers voor de touwen) versloeg hij dan uiteindelijk de Nederlands kampioen tot 20 jaar Julian van Overdam (zie foto inlay hiernaast).

De specialHarro Weilande dagprijs ging dit keer naar de oudste deelnemer in het toernooi de 80-jarige LGM (Leidse GM) Harro Weiland. Naast een goede vriend en adviseur van het LCT is hij de toenmalige organisator van de bekende vierkamp uit 1970 met Botwinnik, Larsen, Spassky en een toen in goede doen verkerende Jan Hein Donner. Een monument in het Leidse schaakleven even in het zonnetje. Die gelukkig niet meer zo sterk is, want een aantal deelnemers (onder wie Khenkin) klagen over de warmte in de speelzaal.
We overwegen de topgrootmeester een live-bord in het fietsenhok te geven..


Howell vs ErwichFavorieten lopen averij op bij Leiden Chess“, zo kopte de sporteditie van het Leidsch Dagblad van maandagochtend 9 juli. En daarmee sloeg verslaggever Robbert Minkhorst de spijker op z’n kop. Met zoveel ongelukjes van het aanwezige (groot)meestergilde in het eerste weekend had niemand rekening gehouden. Nu na de derde ronde lijkt alles weer een beetje ineen te gaan schuiven. Van de twaalf grootmeesters zitten er weer elf achter de touwen en op de live-borden.

In die derde ronde konden we veel lokale en regionale helden op de topborden zien acteren. Op de foto rechts FM Frank Erwich (op jacht naar een IM-titel), maar die moest zijn meerdere erkennen in de Engelse IGM David Howell. LSG’er IM Edwin van Haastert verloor een lastig toren-eindspel van IGM Bartosz Socko (Polen), maar zijn clubgenoot IM Jan-Willem de Jong hield zijn Russische IGM Evgeny Vorobiov in bedwang (remise). Favoriet IGM Predrag Nikolic moest een halfje afgeven tegen de Poolse IM Michal Luch en IM Benjamin Bok kwam op drie uit drie door van IM Alexander van Beek te winnen. En dan ben ik toch weer aangekomen bij de verrassing van dit toernooi: Herman van Boerka's van Maaike & JudithHalderen. dagprijs 3Door een plusremise (Herman heeft ergens de winst gemist, zei men bij de live-beelden aan de bar) zit hij met 2,5 uit 3 nog steeds achter de touwen en heeft hij een fraaie tpr van 2700 behaald tegen twee grootmeesters en een meester.

Dat het er af en toe warm aan toeging bewijst een fraaie foto van het cateringduo Maaike & Judith van Bureau Chapeau in het LCT-kantoortje boven de speelzaal. Even met ventilator uitblazen (foto: Ariën Hooimeijer).
De dagprijs ging – zoals al eerder in dagverslag twee aangekondigd-  naar WIM Olga Vrublevskaya die nogal verbouwereerd haar dagprijs kwam ophalen. Ze dacht vermoedelijk, hoe kan ik nu een prijs winnen met door mijn vlag te gaan?! Enfin, zij nam dankbaar het door New In Chess beschikbaar gestelde boek van Vladimir Tukmakov ‘Profession: ChessPlayer’ in ontvangst.


Khenkin berustingIn de tweede ronde gingen er opnieuw (groot)meesters onderuit. De sensatie van deze ronde kwam op naam van de Leidse ‘meester in ruste’ IM Alexander van Beek (Alexander speelt niet meer zoveel toernooien) aan het topbord tegen IGM Igor Khenkin (2669). Op bijgaande foto met de drukte van veel kijkers bij het slot van de partij, spreekt de gelaatsuitdrukking van de grootmeester boekdelen. Een soort berusting maakte zich van hem meester. Hij mag het nu in de derde ronde opnemen tegen een verrassende jongeman uit Voorschoten met slechts een rating van 1944 achter zijn naam. Maar we weten allemaal dat dit ook nog geen garantie voor een punt is (vraag het maar aan John van der Wiel..). Wat dacht u van de remise die de nummer twee op rating IGM Parimarjan Negi (2661) moest toestaan tegen FM Sjef Rijnaarts?! Of Nathanael Spaan met een remise tegen IGM Arun Prasad uit India. En de Belg Reinaert Verstraeten met een remise tegende Dagprijs voor Van HalderenHongaarse IGM Csaba Horvath. Verrassingen alom..

Eveneens in die tweede ronde werd IM Fred Slingerland door de GM-killer uit de eerste ronde, Herman van Halderen, opgebracht. De Philidor Leiden speler ligt daarmee op titelkoers! Al kreeg ik daar wel de lachers mee op mijn hand bij het uitreiken van de eerste dagprijs in het toernooi. Een fles geestrijk vocht.

Mijn tip voor een hoge klassering in dit toernooi is IM Benjamin Bok. Hoewel hij dit keer tegen WIM Olga Vrublevskaya de klok nodig had om met twee uit twee aan de live-borden te kunnen blijven spelen. Hiermee heeft de WIM één van de minst voorkomende acts van het toernooi op haar naam: door de vlag gaan. Voorwaar, een prijsje waard!


Roel Piket opende LCTBij de start van deze zesde editie werd door hoofdsponsor Roel Piket – door het doen van de eerste zet voor GM Igor Khenkin – het officiële startsein gegeven voor de Leiden Chess Tour. Tien dagen lang (woensdag 11 juli is een rustdag)  zijn er opnieuw harde en zware gevechten te zien op de 64 velden in het Leidse denksportcentrum.

Omdat er vlak voor de start nog een lange rij schakers in de wacht stond bij de inschrijftafel, kon er niet op tijd worden begonnen. Echter ‘slechts’ een kwartier later dan gepland werd er dan toch al afgetrapt voor die eerste partij. Een bomvolle zaal met 158 deelnemers zorgde weliswaar voor een leuke ambiance, maar ook een warme zweterige (atmos)sfeer. Immers – heeft iemand voor me uitgerekend – dat elk persoon zo’n 100 watt lichaamswarmte afgeeft, zodat er een dagelijks bijna zestien kilowatt aan bijverwarming is.. Enfin, we los(t)sen het op met plafond- en tafelventilatoren. In de eerste ronde van de Leiden Chess Tour waren er direct al een aantal daverende verrassingen te zien. Hoezo twaalf grootmeesters, laat maar zien dan.. (zal niet echt hun gedachte geweest zijn).

‘Surprise of the day’ ..
Bureau Chapeau in schaakoutfitVerrassing één was de onverzettelijkheid van Wouter Noordkamp Herman van Halderen tevredentegen GM John van der Wiel en die moest dan ook een remise toestaan. “Ja, ik doe het al een halfje beter dan de start in Vlissingen, waar ik verloor van een 1900 speler,” aldus John na de partij. Verrassing twee was de remise van de Russische grootmeester Viacheslav Zakhartsov tegen Tjomme Klop. De Rus mag nog blij zijn dat hij geen klop kreeg?! Of in feite toch wel. En de grootste verrassing – en daarom ‘surprise of the day‘  – was het ophalen van een vol punt door Herman van Halderen (zie foto rechts van de strijd met een van zijn bord weggelopen zwartspeler) tegen grootmeester en LCT-winnaar van 2009: Babu Lalith. Partijen kunt u naspelen, want men speelde ‘achter de touwen’, dus de live-borden.

Wat ik u ook zeker niet mag onthouden zijn de twee vrouwen van Bureau Chapeau (zie foto links) die in een volledige schaak-outfit van lange broek, schoenen, schort, horloge en koffiebekers de dagelijkse catering verzorgen voor alle deelnemers en de organisatie. Chapeau!


Meervoudig NK Zhaoqin Peng en Bianca Muhren openden op donderdagavond in een fraaie ambiance van het Leidse denksportcentrum de zesde editie van het Leiden Chess Tournament. Echtgenote van hoofdsponsor Roel Piket (Adhoc & Solide) mevrouw Iris Piket had gevraagd om een vrouwenmatch en die kreeg ze dan ook. De eerste zet van de minimatch met rapid tempo 25+5 werd dan ook met veel plezier door haar uitgevoerd. Peng had met het simpele handraden van hoofdarbiter Arthur Schuering de witte kleur in de eerste partij geloot.

Die eerste partij verliep tot aan de tijdnoodfase goed voor de Nederlands kampioene en ze won die partij. In de tweede partij verzuimde Peng in een vergelijkbare tijdnoodfase een paar winnende zetten (door Bianca zelf aangegeven). Hierdoor kon Bianca de match weer in evenwichtig trekken (1-1).  Speel onder de live-button die partijen nog even na. Beide vrouwen konden vervolgens na de partijen in de bar met een drankje bij de hand en microfoon in de hand, commentaar leveren op de live-beelden aan de wand. Zo´n zestig bezoekers met daaronder (co)sponsors, enkele deelnemers, pers, andere toernooiorganisatoren en schaakvrienden(innen) konden naar hartelust genieten van de door beide vrouwen gegeven varianten. Omdat er uiteindelijk geen matchwinnaar was trok mevrouw Iris Piket (plan B) uit een stoffen zakje – met daarin tien witte en zwarte go-stenen – de kleur voor de hoogste ratinghouder – Igor Khenkin – in het toernooi. De Duitse kampioen van 2011 mag met de witte stukken starten. De eerste ronde is op vrijdag 6 juli vanaf 19.00 uur met live-partijen aan acht borden.


Het zesde Leiden Chess Tournament (6-15 juli) zal dit keer worden geopend door grootmeester (GM) – en 13-voudig Nederlands kampioene – Zhaoqin Peng en vrouwengrootmeester (WGM) Bianca Muhren. Deze twee sterkst schakende vrouwen van ons land zullen in het Leidse denksportcentrum op donderdag 5 juli (inloop vanaf 18.30 uur) een minimatch spelen over twee partijen met een versneld speeltempo. Hierna zullen de twee grootmeesters voor de aanwezige gasten en bezoekers een explicatie geven van hun partijen. Deze partijen zullen eveneens live via internet te bewonderen zijn. Daarnaast hebben zij een rol in de kleurbepaling aan het eerste bord in het toernooi dat op vrijdag 6 juli om 19.00 uur van start zal gaan. Zie elders op de site.