GiriTimmanHet eerste lustrum van het Leiden Chess Tournament (LCT) start op donderdag 7 juli met een minimatch tussen ’de levende schaaklegende’ Jan Timman en ‘the Dutch Rising Star’ Anish Giri.

De 59-jarige Jan Timman was jarenlang de sterkste schaker van ons land en in het begin van de tachtiger jaren zelfs de beste westerse schaker van de wereld (nummer twee), vlak achter de toenmalige Russische wereldkampioen Anatoli Karpov. Anno 2011 behoort Timman nog steeds tot de top-tien van actieve schakers van ons land. De huidige nummer één van Nederland, 17-jarige Anish Giri, baarde in januari van dit jaar groot opzien door in het Tata Steel toernooi te Wijk aan Zee de gevestigde wereldtop te weerstaan: hij won van de 20-jarige nummer één van de wereldranglijst Magnus Carlsen (Noorwegen) en liet wereldkampioen Vishwanathan Anand (India) nipt aan een nederlaag ontsnappen.

De minimatch begint op donderdag 7 juli om 19.00 uur in het Leidse denksportcentrum aan de Robijnstraat. Hoofdsponsor Roel Piket van Adhoc & Solide Administratie doet de eerste zet. Het hoofdtoernooi duurt van vrijdag 8 juli tot en met zondag 17 juli. Onder de deelnemers onder anderen de winnaar van vorig jaar grootmeester Predrag Nikolic (Bosnië & Herzegovina), voormalig Europees kampioen Sergey Tiviakov en de Leidse grootmeester Erik van den Doel. In totaal doen er meer dan 25 titelhouders uit vijftien verschillende landen mee.

Press announcement (English)