Sergey Tiviakov heeft de vijfde editie van het Leiden Chess Tournament gewonnen. De grootmeester uit Groningen verzamelde op overtuigende wijze 7,5 punten uit negen ronden. Sinds vorig jaar (co-winnaar) heeft Tiviakov in de zomer de universiteitsstad Leiden in zijn toernooiagenda opgenomen. Zie hierover ook zijn slotverslag op chessbase.com, waarin hij ook nog de partij laat zien waarmee hij de New In Chess ‘Spektakelprijs’ won: naspelen waard! De ongedeelde eerste plaats bereikte hij met een toernooiprestatie (tpr) van bijna 2700. ‘Ik heb in dit toernooi echt het beste schaak sinds lange tijd laten zien.’ Aldus Tiviakov direct na zijn slotwinst op de lijstaanvoerder na acht ronden en titelverdediger Predrag Nikolic. ‘Dat bewijst maar weer eens dat het eenvoudiger is een toernooi te winnen dan je toernooiwinst te verdedigen, ‘ zei tegenstander Nikolic een paar uur na zijn enige verliespartij in dit toernooi. Beide spelers kunnen echter terugzien op een goed toernooi en ook Nikolic behaalde een tpr van bijna 2700. Een derde speler die de 2700 benaderde was de 20-jarige David Howell..

———————————–

Openingsmatch Timman vs Giri –  Fotoboek Maaijveld –  Gameviewer –  PartijenPrijzenfonds 2011

Herman GrootenChessvibes.com –   Video Leidsch DagbladTiviakov –  TWIC

———————————-

Dagverslagen [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ]

Lees meer »


Na de achtste etappe van de Leiden Chess Tour is titelverdediger Predrag Nikolic alleen op kop gekomen. “In de slotronde tegen Sergey Tiviakov zal ik vermoedelijk zwart hebben, dus dat is nog niet zo eenvoudig. Maar als toernooiorganisator heb je voor het eerst in je toernooigeschiedenis ongeacht de afloop een alleenwinnaar in je toernooi,” aldus Nikolic direct na zijn winst in de 8e ronde op grootmeester Deepan Chakkravarthy (India). En daarmee heeft ‘ie een punt. In de vorige vier edities moest de Buchholz-score een winnaar aanwijzen en dit  keer dus niet. In de slotronde heeft Nikolic (inderdaad met zwart) aan remise voldoende voor het verlengen van zijn titel. Bij winst van Tiviakov is de Groninger winnaar, maar kan er niemand hem nog achterhalen. De volgers (Howell, Van den Doel, Chakkravarthy en Van der Wiel) zitten op hun best op een half punt (6 punten). Vanaf 11 uur zondagochtend begint het live-verslag.

In de B-groep gaat de jonge Tom de Ruiter met 7 uit 8 aan de leiding, maar zal hij eerst een aanval van de nummer één op rating (1894) moeten zien af te slaan in de slotronde. In de achtste ronde lukte hem dat goed door winst op Simon Broos (1868). De dagprijs van de zevende ronde ging naar de enige amateur (Dinard van der Laan) die afgelopen nacht nog in strijd was tegen een decor van zeven grootmeesters.


Ik voorspelde u gisteren nog drie loodzware etappes en de zevende ronde was er eentje om in te lijsten! Ruim na middernacht was de speelzaal bijna leeg, op een klein groepje spelers na en bijna allemaal achter de touwen. Zeven grootmeesters en één amateur waren nog in gevecht voor de koppositie of de aansluiting. David Howell en titelverdediger Predrag Nikolic wonnen uiteindelijk respectievelijk van Tomas Polak en de lokale favoriet Erik van den Doel, waardoor dit duo nu aan de leiding gaat met 6 punten. Sergey Tiviakov en Deepan Chakkravarthy bleven op remise steken en volgen nu op een half punt (5,5).
Maar liefs tien spelers hebben 5 punten verzameld, dus met twee ronden te gaan is de strijd nog lang niet beslist.

Afstandsmicrofoons hebben een batterij en toen de zevende ronde moest worden weggeschoten, en een dagprijs moest worden uitgereikt, weigerde die mic dienst. In allerijl een draadmicrofoon aangesloten en alsnog de dagprijs uitgereikt aan de sympathieke Australiër Peter Frost voor zijn natte aankomst: “Nice Dutch weather Jan ..” Hij ontving een survival-pakket van het Leidsch Dagblad.