Sergey Tiviakov heeft de vijfde editie van het Leiden Chess Tournament gewonnen. De grootmeester uit Groningen verzamelde op overtuigende wijze 7,5 punten uit negen ronden. Sinds vorig jaar (co-winnaar) heeft Tiviakov in de zomer de universiteitsstad Leiden in zijn toernooiagenda opgenomen. Zie hierover ook zijn slotverslag op chessbase.com, waarin hij ook nog de partij laat zien waarmee hij de New In Chess ‘Spektakelprijs’ won: naspelen waard! De ongedeelde eerste plaats bereikte hij met een toernooiprestatie (tpr) van bijna 2700. ‘Ik heb in dit toernooi echt het beste schaak sinds lange tijd laten zien.’ Aldus Tiviakov direct na zijn slotwinst op de lijstaanvoerder na acht ronden en titelverdediger Predrag Nikolic. ‘Dat bewijst maar weer eens dat het eenvoudiger is een toernooi te winnen dan je toernooiwinst te verdedigen, ‘ zei tegenstander Nikolic een paar uur na zijn enige verliespartij in dit toernooi. Beide spelers kunnen echter terugzien op een goed toernooi en ook Nikolic behaalde een tpr van bijna 2700. Een derde speler die de 2700 benaderde was de 20-jarige David Howell..

———————————–

Openingsmatch Timman vs Giri –  Fotoboek Maaijveld –  Gameviewer –  PartijenPrijzenfonds 2011

Herman GrootenChessvibes.com –   Video Leidsch DagbladTiviakov –  TWIC

———————————-

Dagverslagen [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ]

Lees meer »


Na de achtste etappe van de Leiden Chess Tour is titelverdediger Predrag Nikolic alleen op kop gekomen. “In de slotronde tegen Sergey Tiviakov zal ik vermoedelijk zwart hebben, dus dat is nog niet zo eenvoudig. Maar als toernooiorganisator heb je voor het eerst in je toernooigeschiedenis ongeacht de afloop een alleenwinnaar in je toernooi,” aldus Nikolic direct na zijn winst in de 8e ronde op grootmeester Deepan Chakkravarthy (India). En daarmee heeft ‘ie een punt. In de vorige vier edities moest de Buchholz-score een winnaar aanwijzen en dit  keer dus niet. In de slotronde heeft Nikolic (inderdaad met zwart) aan remise voldoende voor het verlengen van zijn titel. Bij winst van Tiviakov is de Groninger winnaar, maar kan er niemand hem nog achterhalen. De volgers (Howell, Van den Doel, Chakkravarthy en Van der Wiel) zitten op hun best op een half punt (6 punten). Vanaf 11 uur zondagochtend begint het live-verslag.

In de B-groep gaat de jonge Tom de Ruiter met 7 uit 8 aan de leiding, maar zal hij eerst een aanval van de nummer één op rating (1894) moeten zien af te slaan in de slotronde. In de achtste ronde lukte hem dat goed door winst op Simon Broos (1868). De dagprijs van de zevende ronde ging naar de enige amateur (Dinard van der Laan) die afgelopen nacht nog in strijd was tegen een decor van zeven grootmeesters.


Ik voorspelde u gisteren nog drie loodzware etappes en de zevende ronde was er eentje om in te lijsten! Ruim na middernacht was de speelzaal bijna leeg, op een klein groepje spelers na en bijna allemaal achter de touwen. Zeven grootmeesters en één amateur waren nog in gevecht voor de koppositie of de aansluiting. David Howell en titelverdediger Predrag Nikolic wonnen uiteindelijk respectievelijk van Tomas Polak en de lokale favoriet Erik van den Doel, waardoor dit duo nu aan de leiding gaat met 6 punten. Sergey Tiviakov en Deepan Chakkravarthy bleven op remise steken en volgen nu op een half punt (5,5).
Maar liefs tien spelers hebben 5 punten verzameld, dus met twee ronden te gaan is de strijd nog lang niet beslist.

Afstandsmicrofoons hebben een batterij en toen de zevende ronde moest worden weggeschoten, en een dagprijs moest worden uitgereikt, weigerde die mic dienst. In allerijl een draadmicrofoon aangesloten en alsnog de dagprijs uitgereikt aan de sympathieke Australiër Peter Frost voor zijn natte aankomst: “Nice Dutch weather Jan ..” Hij ontving een survival-pakket van het Leidsch Dagblad.


Na de zesde etappe in de Leiden Chess Tour zijn er opeens zes koplopers in het algemeen klassement. Het topduel van de leiders (David Howell en Deepan Chakkravarthy, zie foto) eindigde na zeventien zetten in remise. Niet geheel onverwacht als je bedenkt dat er nog in drie loodzware berg-etappes moet worden geschaakt. Naast de grootmeesters Howell en Chakkravarthy zien we ook de GM’s Nikolic, Van den Doel, Polak en Tiviakov op 5 punten. Laatstgenoemde Groninger bleek dit keer weer de smaakmaker met zijn leuke aanvallende (koffiehuis?) partij tegen de Spaanse IM Manuel Pena Gómez. Na een geweigerd paardoffer op d5 ging hij vrijwillig in een penning met Pf5 en toen ook die niet werd genomen, smeet hij er nog maar ‘ns een loperoffer op g5 tegenaan. Het publiek stond rijendik te analyseren in de bar voor de live-borden aan de wand. Erg vermakelijk en een leuke pot om nog eens na te spelen!

We zijn erg populair op internet want vlak voor de zesde ronde kregen we een melding van onze provider dat we een vertienvoudiging van ons bezoekersaantal hebben.De diskquota werd in allerijl verhoogd, waarna we weer normaal verder kunnen met de verslaglegging. De dagprijs (leuke en erg prijzige Jumbo-spellen) ging dit keer naar Teun Meirink in de B-groep. Hij ontving die prijs al een soort sportiviteitsprijs voor goed gedrag. Ook dat belonen we in Leiden.


Na de vijfde etappe van de Leiden Chess Tour zijn er twee koplopers: David Howell en Deepan Chakkravarthy hebben 4,5 punten verzameld. De grootmeester uit India  heeft de zomer van dit jaar uitgekozen om in drie of vier Nederlandse toernooien te gaan spelen. Na dit tweetal zijn er acht spelers met een score van 4 punten. Vijf grootmeesters, twee IM’s en .. WIM Ioana-Smaranda Padurariu uit Roemenië. Deze jonge vrouw heeft een ‘geheime’ secondant die halverwege de vijfde ronde uit de duisternis kwam.. en zich kenbaar maakte (zie foto van IGM Jan Smeets met LCT-nestor Harro Weiland). Daarmee bedoelen we dat het niet zò vreemd is dat ze bovenin het klassement te zien is: “Ja, dat is mijn vriendin,” vertelde Smeets desgevraagd “en ik help haar hier en daar een beetje met haar voorbereiding.” Het is maar goed dat we dit jaar ook een ‘De Beste Zet-prijs’ hebben voor de hoogst eindigende vrouw. In dit geweld dus een leuke extra prijs.

De dagprijs ging dit keer naar de twee die-hards Tiviakov en Van der Wiel. Hun act voor twee heren in een Spaanse partij duurde tot circa kwart over één in de nacht. Toen kwam er na 135 zetten een remise op het scoreformulier. Beide spelers ontvingen een passende fles Spaanse wijn.
Woensdag 13 juli is een rustdag (niet voor de spelers, maar voor de organisatie .. hehe) en op donderdagavond spelen Howell en Chakkravarthy voor de koppositie.


Na de vierde ronde is er nog slechts één schaker met de volle score van 4 punten. De 20-jarige Engelse grootmeester David Howell (hij heeft nog steeds het wereldrecord van de jongste speler – 8 jaar – die een grootmeester versloeg, 1999). De smaakmakers van deze vierde ronde zijn echter ongetwijfeld Sergey Tiviakov en John van der Wiel. Laatstgenoemde grootmeester uit Voorschoten heeft er dit toernooi weer zin, want speelde een heel sterke partij. Een mooie partij die jammer genoeg geen winnaar kreeg en ontaardde in een zeeslang van 135 zetten en een puntdeling. Maar de heren kregen veel toeschouwers op de banken in het denksportcentrum, maar ook digitaal met live-verslaggeving in veel landen als onder meer Engeland (TWIC), Amerika (Susan Polgar) en Duitsland (Schach-Ticker) en in Nederland op de Schaaksite. Tiviakov maakte een leuke Leiden Promotie fotoreportage op Chessbase zowel in het Duits, Engels als in het Spaans.

De derde dagprijs ging dit keer naar Cor van Dongen (op bijgaande foto zie hem denken: dit is ook een leuk spel..) die in de tijdnoodfase van tegenstander Erik van den Doel een glas water over het bord kreeg. Gelukkig had deze ongewilde lekkage geen gevolgen voor zowel de spelers, partij, het DGT-bord en hoofdarbiter Arthur Schuering, die met een bepaald precisiewerk de klok weer tot op de seconde moest resetten. Koploper Howell versus titelverdediger Nikolic is het top live-bord vandaag.


In de derde ronde eindigden veel partijen in de top van het klassement in een puntdeling. Partijen tussen de grootmeesters  John van der Wiel en Predrag Nikolic eindigen in het algemeen vaak in remise. Vorig jaar tekende zij na twaalf zetten de vrede en dit keer kwamen de heren tot zestien zetten. De analyse achteraf van de heren gaf ook al geen uitsluitsel. We moeten dus weer een jaar wachten en misschien komt een van de twee spelers met een nieuwtje na bijvoorbeeld twintig zetten. De Leidse meesters Fred Slingerland en de kersverse Leids kampioen Ivo Wantola liepen tegen hun eerste nul aan.
De Leidse grootmeester Erik van den Doel ligt op schema en behoort samen met David Howell, Oleg Spirin en Deepan Chakkravarthy tot de koplopers met drie uit drie.

Om dat Simon Heijungs zo vriendelijk was toch te komen spelen nadat iemand zich op het laatste moment had teruggetrokken, ontving hij voor die sportieve geste de dagprijs. In de vierde ronde op maandagavond een zevental grootmeesters op de live-borden en mag Café Atlantis Lambertus van der Marel proberen Slingerland te gaan vloeren…


De tweede dag van de Leiden Chess Tour was er opnieuw een van het scheiden van het kaf (van het koren). Hierna komen de sterkere spelers bovendrijven en krijgen we andere ontmoetingen te zien. In die tweede ronde waren er overigens nog wel enige verrassende uitslagen te zien. Zo hield de jonge vrouw WIM Smaranda Padurariu (Roemenië) de sterke Spaanse IM Marcos Llaneza Vega op remise en ze overbrugde daarmee knap driehonderd ratingpunten. Ook de andere Spaanse IM Manuel Pena Gómez kwam niet langs de traditioneel last-minute aanmelder Hway Ik Oei. En de voormalige B-groep winnaar Guido Bakker temperde de norm-ambities van Rudy van Wessel enigszins. In de B-groep doet de laaggerate Tom de Ruiter het goed met een start van 2 uit 2. Op bijgaande foto ontvangt Nikolic de eerste dagprijs, omdat hij zo’n vreemde start van zijn toernooi had met een wegblijver en een uitvallende klok. Hij ontving een sportieve prijs met badhanddoek, bidon en snelle pet.

Voorts waren er op de zaterdag veel lokale en/of regionale pers, filmmakers en veel andere bezoekers aanwezig. Onder meer voormalig Nederlands kampioene Ada van der Giessen en de kersverse Nederlands kampioene Zhaoqin Peng. Ab Scheel maakte een fraaie foto-filmreportage (zie hier die reportage op www.abscheel.nl) en het Leidsch Dagblad stuurde een filmploeg voor een interview op de voorpagina van www.leidschdagblad.nl.
Eerder al was er een TV-ploeg aanwezig tijdens de opening met Timman en Giri en die uitzending is dagelijks te zien op de regionale TV-zender Unity TV. Elke dag zijn er om de zoveel uur herhalingen. Dus woont u in de regio van Leiden e.o. heeft u die uitzending in het kastje. Vandaag de derde ronde met aan het topbord: Van der Wiel vs Nikolic.