WinnaarsLCT2014web-MVVia een drietal remises in het slotweekeinde (10-20 juli 2014) heeft de internationaal meester uit India Das Arghyadip met 7 punten de 8ste editie van het Leiden Chess Tournament 2014 gewonnen en hij scoorde daarmee zijn vierde GM-norm. Hij speelt ook in Dieren, dus zal hij snel de grootmeesterlijke ratinggrens bereiken. In de slotronde was de temperatuur nog altijd tegen de dertig graden in de speelzaal en dat verklaarde voor een deel de snelle remises aan enkele topborden. Csaba Horvath probeerde het op het topbord niet eens tegen Arghyadip en gaf remise na dertien zetten. Dat deed hij al twee keer eerder in het toernooi en vertelde daarbij dat dertien in het LCT een geluksgetal is, dus gold dat voor hem dan ook. Niets tegenin te brengen.

Lees meer »


John vd WielIn de achtste ronde waren er veel gevechten voor een goed klassement. Okee, een drietal partijen aan live-borden hield het al snel voor gezien, maar dat was niet verrassend met de koploper(s) Deep Sengupta vs Das Arghyadip, schaakvrienden Floris van Asendelft vs Rick Duijker en Boris Maryasin vs John van der Wiel die – zoals hij al eerder had aangegeven – erg slecht tegen de warmte kan: zie de foto rechts van een flink transpirerende John. Door de warmte buiten (33 graden gemeten) en 31 graden binnen in het centrum, zou je verwachten dat er hier en daar nog wel meer snelle remises te noteren waren. Maar niets bleek minder waar: de achtste ronde is blijkbaar de belangrijkste ronde voor een goede eindklassering. Naast de drie remises aan de topborden waren er nog slechts vijf andere te zien. Door of dankzij die remise van koploper Das (6½ punt), kreeg het achtervolgende groepje een goede kans om langszij te komen.

Lees meer »


top live-bordenIn de zevende ronde had de helft van de live-borden geen zin in een lange partij onder sauna-achtige omstandigheden en boekte binnen twintig zetten een remise. Het viel overigens nog mee met de warmte gisteravond. Met alle ventilatoren op strategische plaatsen tussen de borden was het toch wel goed toeven. De bovenste drie borden (met daarbij de drie meesters uit India) kwamen niet verder dan remise. Daarachter kreeg Sebastian Bogner met een zege op LSG’er Arthur Pijpers weer aansluiting met de kopgroep. Ook Predrag Nikolic kwam tot partijwinst (na de tijdnoodfase schoot Frank Erwich op de 41ste zet de bekende bok en kon niet veel later opgeven). Zodoende sloot ook Nikolic weer aan in de top om nog enige kans op de toernooiwinst te blijven houden. Met nog twee warme ronden te gaan ..

Lees meer »