De elfde editie van het Leiden Chess Tournament ging op donderdagavond 13 juli jl. stijlvol van start. Sportwethouder Paul Dirkse (rechts op de foto) zorgde onder meer voor de kleurloting van de nummer één in beide groepen en voorzag de tweekampen tussen Friso Nijboer vs John van der Wiel, alsmede Sponsor Roel Piket vs Lambertus van der Marel van hun beginzetten. Dit gebeurde door een door Maaijveld bedacht systeem van beginzetten gerelateerd aan een bekend Leids gebouw.

De voorkeur van de wethouder kwam tot uiting in zijn keuze voor De Sterrewacht en Molen De Valk in Leiden. Van der Wiel-Nijboer speelden vanaf de zet Pf3 verder en Piket-van der Marel begonnen met 1. e4. Van der Wiel won zijn mini rapidmatch met ½-1½ en Piket won zijn minimatch met 2-0. Alle partijen werden genoteerd en zijn onder de live button op deze site nog eens na te spelen.

De D66-wethouder gaf in zijn openingswoord aan dat dit internationale schaaktoernooi in feite niet meer weg te denken is in Leiden. Uw toernooidirecteur Jan Bey (schrijver dezes en links op de panorama-foto) gaf aan dat hoofdsponsor Roel Piket (Adhoc & Solide) in ieder geval nog doorgaat met zijn steun tot en met 2019 (dertiende editie, want 13 is het geluksgetal bij Leiden Chess). Het Leidsch Dagblad kopte vrijdag op de voorpagina ‘stijlvol en kleurrijk’..

Vandaag gaat het toernooi van start zonder kopman David Howell, want die heeft gisteren om niet nader te benoemen – echter dringende – redenen helaas moeten afzeggen.  Spelers op de reservelijst (zie ander berichtje) kunnen zich allen aan de zaal vandaag aanmelden (van 16:30-18:30 uur), want we hebben de zaal via herindeling van enkele rijen kunnen vergroten naar ca. 170 deelnemers. Volle bak dus en dagelijks live te volgen in de bar van de speelzaal en via de toernooisite. We wensen u veel speel- en kijkplezier.

(Jan Bey, foto’s Maaijveld).